Inkonst

24–28/4
INTONAL 2019 – Experimentell musikfestival

A blazing inferno of experimental music, art and dancing over five days

För femte året i rad kommer Inkonst och IAC öppna upp portarna för en helt unik musik- och konstupplevelse på högsta internationella nivå – kanske inte kurerad med Snille och Smak, men väl med Kunnande och Kärlek. Liksom tidigare år kommer vi också göra den musik vi älskar tillgänglig för en större allmänhet i Malmö genom gratiskonserter utanför den gamla chokladfabriken på Bergsgatans tegelväggar.

Det är sorgligt signifikativt för den tid och plats vi lever i att en en statlig utredning 2018 kan komma fram till att det är bäst för medborgarna att det Pyongyang-doftande Danstillståndet ska vara kvar. Eller för den delen att det går utmärkt att från en dag till en annan förvägra en teater att ha lite stämningsfull scenrök trots redan rigorösa säkerhetsrutiner. Kulturyttringar som Intonal är en irritation för det maskineri som sorterar, väger och reglerar. Vi passar inte in i några färdiga boxar och vi vägrar ha tråkigt.

Ändå så har vi på något sätt lyckats göra en av norra Europas främsta musikfestivaler fyra gånger redan. I lilla Malmö. Nu rullar vi ut mattan för Intonal #5 och vet ni en sak? Vi är stolta. Det får man väl inte heller säga i det här landet, men det är vi. Stolta över vad vi åstadkommit, stolta över denna årgångs grymma innehåll, men kanske framförallt stolta över att vi inte bara fortfarande existerar utan att vi glöder starkare än någonsin. Det finns trots allt bakterier i Arktis vidsträckta islandskap som opererar i ett mindre fientligt klimat.

I år har vi tydligare än någonsin försökt gå vår egen väg och bokat akter som ligger nära våra hjärtan. Artister som vi tycker är värda att explodera snarare än de som redan spelar på alla de stora festivalerna runt om i världen. Men givetvis kommer det också världslegender och etablerade undergroundhjältar som lysande lokala förmågor. Det är just i det mötet som Intonal excellerar, för hos oss rör sig artister från en mängd olika fält på samma yta som besökare, press och volontärer, utan de filter och barriärer som har byggts upp av en allt mer beräknande musikindustri.  

Framförallt är Intonal något verkligt roligt. För allt fler runt om i Europa faktiskt det roligaste som händer på hela året. Och att ha kul i det här kulturklimatet är inget annat än en motståndshandling.

AUX88
Jah Shaka
DJ Marcelle
MCZO & Duke
Oliver Coates
Jasss
Ikonika
Burnt Friedman & Mohammad Reza Mortazavi – Yek
Sebastian Mullaert & Johanna Knutsson: Sleeping concert (World premiere, separate ticket)
Erik Enocksson & Kali Malone with St. Johannes Church Choir & The Vega Choir “In Praise of Profanation” (World premiere)
Hans Appelqvist “Have you ever seen Visitor Q?” (World premiere)
Kate NV  & Sasha Kulak ”Tragically normal”  (World premiere)
Total Leatherette (World premiere)
Wacław Zimpel
Apartment House plays Julius Eastman’s Femenine
O Yuki Conjugate
Ilpo Väisänen
Limpe Fuchs
Clara! y Maoupa
Vanligt Folk
Astrid Sonne “Ephemeral”
Falaises
Line Katcho “Immortelle”
Zeno van den Broek “Breach”
Rivet
Jimi Tenor
Milan W
Resina
Vul Vulpes
Chillera
Sansibar
Joana’s Hair
Noise Against Fascism
Mod Sens
Golden Ivy
So&Such (club)
Red Light Radio
Chris Michael (DJ)
Kliin (DJ)
Alleycat Anthem (DJ)
Kali (DJ)
Jurko Haltuu (DJ)
Intonal All Stars (DJs)

Acousmatic concerts
Hertz, Nguyễn Thanh Thủy, Lisa Stenberg, Stefan Östersjö, Dante Tanzi – Carte blanche, Guiseppe Pisano & Mads Kjeldgaard

Talks
Lisa Blanning talks to DJ Marcelle
Lisa Blanning talks to AUX88

Performances
Bombina Bombast “#thelmatoo” (separate ticket)
Antonio Branco & Riccardo T. “Gaze Dialogue”
Fördärvet

For kids
Play-workshop with Limpe Fuchs
Baby Rave with DJs Sona & Rasmus Alkestrand

Installations
Tony Cokes (several installations)
Oswaldo Maciá “The Opera of Cross-pollination”
Konstmusiksystrar invites you to The Room of Chance!
Malin Lin Nordström “Terra Incognita”

Festivalbiljetter och endagsbiljetter finns på Tickster.com

Hel schemat hittar du här

Intonal är en årlig festival för experimentell och elektronisk musik som anordnats i Malmö sedan 2015. Festivalen erbjuder ett internationellt program som täcker ett brett utbud av genrer, subgener och unika uttryck. Förutom etablerade artister inom det elektroniska avantgardet och akter som gränsar till ljudkonst, presenteras också ett rejält klubbprogram med DJs som verkar inom en ny innovativ scen för dansmusik. Parallellt med detta hålls även fördjupande konstnärssamtal och utställningar visas på flera platser i staden. Traditionsenligt kommer ett gäng programpunkter att vara öppet för allmänheten med fri entré.

Intonal arrangeras av Inkonst och Inter Arts Center i samarbete med Mutek, The Up Node Network, Kontra-Musik, Insomnia, Malmö Konsthall, Moderna Museet Malmö, S:t Johannes kyrkan/Svenska kyrkan Malmö, So&Such, EMS-Elektronmusikstudion, Polska Institutet Stockholm, ICAS & Erica Synthsmed stöd av Puls/Nordiska Kulturfonden, Kulturrådet, Malmö stad & Region Skåne. Mediapartners är FACT, The Quietus, Crack Magazine, The Wire & Red Light Radio. Sponsorer är Scandic Hotels & TT.