fbpx
Inkonst

28/2
Jazz i Malmö och Bullret: expEAR & Drew Gress + Diers / Sakata Duo

Tre supersamarbeten på en och samma kväll!

Gress hör till världens absolut främsta basister. Hans bredd gör att han har förnyat och omdefinierat vilka roller en basist kan ha i en grupp och hans sätt att spela färgar alltid musiken oavsett sammanhang, nu i ett spännande möte med expEAR. Diers och Sakata är en helt ny konstellation. Räkna med färgstarka ljudbilder och explosioner av improvisationer.

expEAR & Drew Gress

Trion expEAR inledde sitt samarbete med den amerikanska basisten Drew Gress 2015, vilket bland annat resulterade i skivan ”Vesper” som släpptes på Kopasetic Productions 2017. Förutom att leda sin egen grupp har han också hörts i en lång rad andra sammanhang. Han har spelat intim jazz med bl.a. Fred Hersch, John Abercrombie och John Surman, i experimentella grupper med bl.a. Uri Caine, Tony Malaby och Tim Berne och mer rytmiskt baserad musik med Ravi Coltrane och Steve Coleman. Gress hör till världens absolut främsta basister. Hans bredd gör att han har förnyat och omdefinierat vilka roller en basist kan ha i en grupp och hans sätt att spela färgar alltid musiken oavsett sammanhang. Personerna bakom gruppen expEar är alla tre mycket välmeriterade. 

Henrik Frisk – saxofon, Maggi Olin – piano, Peter Nilsson – trummor

Olin mottog Jazz i Malmös hedersutmärkelse ”Guldnålen 2016 med motiveringen: Maggi Olin har strukit en guldkant kring konsertbesökarnas öron med sina kompositioner och sitt pianospel i ett stort antal gruppkonstellationer genom åren. Dessutom har hon bidragit till att vidga perspektiven genom åtskilliga internationella samarbeten och projekt. Samt inte minst entusiasmerat och stött studenter som med Maggis pedagogiska insatser kunnat forma sina egna musikaliska liv.

Diers / Sakata Duo

Konsert Premiär! En helt ny konstellation med två starka musikaliska personligheter -den danska percussionisten, trummisen och kompositören Lisbeth Diers och den japanska pianisten och kompositören Naoko Sakata. Duon kommer att erbjuda färgstarka ljudbilder med explosioner av improvisationer i nära och nuvarande samspel, vilket ger utrymme för båda musikernas unika solospel.

En mycket speciell ”jazz” -upplevelse … ”Diers slagverk är en ren njutning. Som att smeka klassiskt formad marmor…”– T. Millroth/OJ

”Sakata släpper ackorden som vattendroppar från drömträdets bladverk.” – R. Rehnbergh/OJ

Arrangör
Jazz i Malmö och Bullret