fbpx
Inkonst

25/12
Juldagsklubb: Johanna Knutsson, Rivet, Kalevi Palomäki, Sissel Wincent, Coldex

Ravet raskar över isen

Den varmaste DJ-uppställningen mänskligheten har skådat på den garanterat minst ångestfyllda platsen under hela julhelgen.

Som alla vet är julen barens högtid. Förlåt barnens. Eller kanske bådas. Men vi på Inkonst längtade efter en plats som med öppna armar tar emot alla som på juldagen vill fly undan sin rasistiska moster utan att hamna på en ännu bedrövligare plats ute i nån frostnupen silo i frihamnen tillsammans med 300 svinpackade 16-åringar från Höllviken. Och så slog det oss: VI har ju en sådan plats!

Inkonst har förvisso ingen gedigen tradition av att anordna något så vulgärt som juldagsfester – vi är ju kulturarbetare trots allt – men just det faktumet är vårt ess i rockärmen. Vi kommer jobba stenhårt för att vår juldagsklubb faktiskt kommer bli en varm och angenäm upplevelse och inte bara en designerad flyktplats för alla som inte står ut hemma med familjen längre. Så låt oss få vara den där rara delen av släkten som man faktiskt tycker om att hälsa på i år. Vi har kokat ihop något alldeles speciellt för er:

Johanna Knutsson [Klasse/UFO Station]

Sist Johanna Knutsson spelade på Inkonst så gav vi till slut upp och lät folk dansa på scenen trots säkerhetsrisker och massa dyr teknik i vägen. Alternativet hade varit att folk hade dansat PÅ DJ-bänken istället bara för att få komma denna fantastiska DJ lite närmare. Vad mer behöver vi säga? Malmös kanske mest saknade person har för länge sedan blivit en av Berlins mest älskade plattvändare och producent, och det med all rätta. Med sina skivbolag Zodiac 44 och Ufo Station Recordings och med sina klubbspelningar över hela världen så gläder Johanna K fler människor än alla glöggtomtar tillsammans. Och det året runt.

Rivet [Kess Kill]

Visste ni att en av världens skickligaste DJs bor i Malmö? Ni BORDE veta det för vi skriver det v a r j e gång Rivet spelar på Inkonst. Kanske är det lite som att bo bredvid Pyramiderna i Giza? Man vet att de är där och att de är oerhört mäktiga men man tar inte riktigt in HUR storartade de är. Hur som helst: Med sitt förhållandevis nya skivbolag Kess Kill så har Rivet fått ytterligare en ny vår – en vår som luktar läder, svett och väl indansade EBM-stövlar. För någon månad sedan fick han äran att kurera en hel kväll på Berghains nya golv Säule. Efteråt var alla överens om att äran helt var Berghains. Välter alltid dansgolvet på Inkonst och vi har ingen som helst anledning att juldagen ska vara ett undantag.

Sissel Wincent [Drömfakulteten]

På tal om att välta dansgolv. Ni som var på Intonal tidigare i år fick se Sissel Wincent röja runt med Stockholms mest glänsande DJ-crew Drömfakulteten nedanför Lilla Scenen. Det var allt från hockeytutegabber till galna breakbeats till sälj-din-själ-till-Kali-techno. Vi säger inte att det var tack vare den spelningen som Inkonst nu ska bygga om hela den delen av lokalen. Men vi kommer heller inte att officiellt förneka något. Det viktigaste är att Sissel Wincent nu är tillbaka på Inkonst och vi bönfaller alla att fylla på energireserverna ordentligt innan ni kommer. Ni kommer behöva det.

Kalevi Palomäki [Klubb Döden]

Kalevi är ett nytt namn för Malmöpubliken men verkligen inte ett nytt ansikte. Under sitt gamla alias Tomhet så har Kalevi varit den kanske viktigaste generatorn för Malmös technoscen de senaste åren med sina klubbar Abyss och Döden som tagit hit akter som Varg, Abdulla Rashim och Regis, bland många andra. Inget är svårare än att sätta stämningen för en klubbkväll, och få gör det skickligare än Kalevi. Om inte annat så bevisade han det under sin Berghain-debut på Rivets Kess Kill-afton tidigare i år. Självklart en av de febriga hjärnorna bakom att den här juldagsklubben blir av överhuvudtaget dessutom.

Coldex [Norbergfestival]

Inkonst älskar DJs som har örat och förmågan att blanda olika energier och texturer utan att tappa momentum; som vågar gå utanför den strama säkerhetszonen utan att för den skull glömma bort de som dansar. Det är till exempel ytterligt få som förstår hur genialt det är att mixa in Robert Miles Children i UK hardcore-breakbeat, men Coldex är en av dem. Kanske den enda? Detroitdoftande techno, excentriska melodier och aggressiva beats – allt dekonstrueras och blandas chosefritt men slipat av Coldex. Man vet inte vad man får, men man vet att det kommer bli förträffligt.

Arrangör
Inkonst