Inkonst

20/1–26/2
Kim Demåne “Colornized Planet”

En värld i kol har växt fram på Inkonsts väggar.

Kim Demåne har skapat ett helt nytt verk direkt på Inkonsts väggar. Med inspiration från en resa till Togo och en kvinna han träffade där som tillverkar kol, ger han liv till ett nytt uttryck där svärtan bär berättelsen om kolonisation, människors styrka, naturens kraft att slå tillbaka och en galen men fantastisk värld.

I utställningen “Colornized Planet” tar sig Kim Demåne an Inkonsts väggar med kol, istället för färg och sprayburkar, och arbetar på ett helt nytt intuitivt sätt där han utmanar sina egna föreställningar om sitt skapande. Där han tidigare planerat alla målningar i detalj, låter han här fantasin och handen styra motivet och låter berättelsen ta större plats.

Utställningen består av tre centrala motiv, där det ena ritas live under vernissagen. Det stora motivet bär många berättelser från Togo, men också typiska symboler som Kim använder sig av för att berätta om kolonisation och förtryck. I det andra motivet, som också innefattar en animation, har vi hamnat mitt i de Blekingska skogarna som nu blivit ett kalhygge och där motorsågen går och går tills det inte finns någon natur kvar. Men plötsligt tar den eld och ur askan tar en ny värld form. Här finns en tydlig symbolik av elden och kolet som en evig kraft och kretslopp.

Med inspiration från såväl gamla tecknargenier som Per Åhlin och Jan Lööf, men också anime och manga, eller Iron Maidens Killers-omslag och gamla skateillustrationer, skapar Kim Demåne en helt egen bildvärld där fantasin flödar fritt. Här finns också en återkommande samhällskritik mot en värld i obalans med sig själv, där människan förstör och tar över planeten. Men där det alltid finns ett hopp, en spirande gnista eller en hjälpande hand.

Kim använder ofta en blandning av fantasi och vardag som utgångspunkt i sina bilder, där historien och framtiden möts i någon slags undergångsvisioner. En tavla kan ta sin utgångspunkt i mormors gamla brukssamhälle i Småland, som lever ett sömnigt liv i verkligheten, men där Kim tar den in i framtiden med sin fantasi och plötsligt har mormor blivit en halvrobot och dammsuger sig fram på fälten efter en lucka till… ja, en annan värld kanske.

Kim Demåne aka Delicious Brains är född i Ronneby men verksam sen många år i Malmö. Hans konstnärliga uttryckssätt är färgstarkt, fantasifullt och spänner över många tekniker såsom muralmålning, teckning, animation och skulptur. Han har också en bakgrund inom grafisk design. Kims konst är väl synlig på Malmös gator och han arbetar även löpande både i hela Sverige såväl som internationellt. Det senaste året har han haft stora gestaltningsuppdrag i Göteborg, Kristianstad, en muralmålning för Artscape i Sofielund, Malmö och gjort en soloutställning på Ronneby konsthall. Kim är också en del av Stewdio Seved.

Utställningen kan ses på alla Inkonsts arrangemang. Tex på fredags- och lördagsbaren 19.00–23.00, alltid med fri entré.

På Inkonst följer vi Folkhälsomyndighetens, Polisens och Malmö stads bestämmelser och riktlinjer i samtliga avseenden gällande COVID-19
Fr. o.m den 1 december kommer vår personal att börja  kontrollera vaccinationsbevis. För att påskynda processen vid insläpp ber vi er att ha ID och vaccinationsbevis nära till hands när ni besöker oss.

DJ Million Vibes spelar plattor på vernissagen