Inkonst

9/2
Kollision #3: Johan Stohne & Hanna Nåls

I Kollision möts en musiker och en poet för att arbeta fram något helt nytt tillsammans. Den här gången Johan Stohne & Hanna Nåls. Nu möter deras gemensamma skapelse publiken.

Vad händer när en poet tolkas av en musiker och ord förvandlas till ljudlandskap? Hur ser musikaliska kompositioner ut i litterär skrud när en poet kokar ner musiken till en dikt? I Kollision möts queer poesi och musik i ett nyfiket utforskande, samskapande, tvärdisciplinärt improviserande – och något helt nytt uppstår. 

Det är dags för Kollisions första kväll i år med poeten Hanna Nåls och musikern Johan Stohne, som ska mötas på scen efter ett intensivt residens. Den 9 februari bjuds publiken in på Inkonsts stora scen för att ta del av deras arbetsprocess – både tankarna bakom och själva resultatet. Musik, poesi och ett improviserat samspel dem emellan tar plats på scenen när helt nya verk framförs för första gången. Dessutom kommer Johan och Hanna både framföra egna verk men också berätta om hur det var att mötas i skapandet. 

Johan Stohne är kompositör, ljuddesigner och scenkonstnär med bas i Stockholm, som under flera år gjort musik till dans och teater. I Johans musik blandas akustiskt och elektroniskt, högt och lågt, smutsigt och vackert, stora och små känslor i en stil som kanske kan kallas maxad minimalism. I skapandet bejakar han gärna sin skörhet och svaghet, dels för att vara där det bränner och dels för att finna sanning och kraft i detta. På scen använder han sig av både den egna och andras röster, och manipulerar dem gärna med plug ins för att skapa olika karaktärer och effekter.

Johan tog kandidatexamen i ljuddesign för scenkonst på SKH 2022 och han var nyligen med och startade den queera frigruppen Goosebumps scenkonst, som stöttas av Potato Potato i projektet frigruppen 2023.

Läs mer.

Hanna Nåls är poet och författare med bas i Göteborg, men med rötter i svensktalande Finland. Hennes konstnärliga praktik innefattar även med bokbinderi, broderi och skulptur. Just nu går hon sista året på kandidatprogrammet Litterär Gestaltning på HDK- Valand och arbetar hon med att färdigställa sin första bok.
Hanna Nåls dras till ett skrivande som går in för att avtäcka verklighetens natur, och därmed även utvidga den. Ett skrivande som inte vet var det kommer att sluta, som ger sig hän åt det som inte kan förklaras med förnuftets hjälp. Hennes syfte är att närma sig världen och människorna i den, komma så tätt intill det ordlösa som möjligt med språket som verktyg.

Kollision är ett projekt som drivs av Inkonst och PAGE 28 med stöd av Kulturrådet och som innefattar en residensperiod för konstnärerna samt ett publikt arrangemang. Projektet vill skapa mötesplatser för queera musiker och poeter i början av sin karriär och ge dem möjlighet att hitta nya former för sitt konstnärskap med fokus på mötet mellan konstformerna. Detta är det första delen av Kollision, som sedan kommer att genomföras fyra gånger under hösten 2022 och våren 2023. Urvalet av projektet har delvis skett genom att Open Call och musikerna och poeterna paras sedan ihop av oss.

Kommande datum för Kollision är 23/3 och 20/4 2023.

  • 9/2 2023
  • 19–22
  • Fri entré