Inkonst

5–26/3
Kvargvarg “Gudar vi inte minns”

Inkonsts första utställning med bildkonst

Inkonst startar nu upp en helt ny utställningsverksamhet med fokus på samtida bildkonst. Premiärutställningen blir ett samarbete med Galleri REDAN, som valt ut konstnären Kvargvarg som skapar helt nya verk som målas på plats på Inkonst i utställningen “Gudar vi inte minns”. Figurerna och karaktärerna som är centrala i hans bildvärld berättar historier med lika delar vardagsrealism och fantasi som humor och satir. Människors tillkortakommanden, söta djur och färgstarka former är återkommande inslag. Det är brokigt krokigt och visuellt smaskigt. 

Inkonsthar under flera år presenterat konst och kultur av alla möjliga slag, inte minst musik och scenkonst, men även litteratur, film, samtal, klubb osv. Nu drar en helt ny satsning på bildkonst igång där vi kommer göra återkommande utställningar i vår lounge med ett brett fokus på samtida bildkonst från både Sverige och världen. Ibland är utställningarna kopplade till vårt övriga program, ibland helt fristående. Utställningarna kommer både cureras av Inkonst och i samarbete med andra gallerier eller konstaktörer.

Först ut är alltså ett samarbete med Galleri REDAN, som funnits sedan 2018 men som förra året fick en fast lokal på Södra Förstadsgatan. REDAN presenterar löpande utställningar med experimentella och nyskapande konstnärer i sitt galleri och driver en konstkiosk och webbutik med bildkonst och konsthantverk.

Kvargvargs utställning “Gudar vi inte minns”

Antikens röda tråd har pressats fram genom västerländsk kulturhistoria. Givit tidlösa former åt såväl monarker, fascister som socialister. Konstnären Kvargvarg aka Oscar Andersson lyfter istället denna röda tråd med lätt hand. Dränker den i en pastellig palett och gör en skruvad tolkning av ett grekiskt tempel i skala 1:1. Det är på insidan ni kommer att befinna er. Där mytologier från en bortglömd tid vecklas ut med hjälp av sprakande ornamentik, väggmålningar och teatermasker. I en tid när tron sviktar och bristen på dekadens gjort detta alltför påtagligt så erbjuds här en plats att återupptäcka både sig själv och var vi befinner oss i den kulturella traditionen.

Väl mötta. See you later gladiator!

Kvargvarg aka Oscar Andersson (f. 1988) är bosatt i Stockholm och verksam som konstnär och scenograf. Hans förhållande till sina motiv handlar inte sällan om att närma sig något läskigt och avväpna det med pennan. Karaktärerna blir då egna och älskvärda som i zinet Hårda killar och mjuka hundar. Det är pastelliga färger och vilda former som gör motiven utsökta för fantasin. Oscar har läst en master i visuell kommunikation vid Konstfack.

Kvargvargs instagram

 

Corona, baren är öppen och öppettider:

Vernissage 5 mars kl 17.00–20.00
Övriga öppettider: 10, 11, 12, 17, 18, 19, 24, 25, 26 mars (varje onsdag, torsdag, fredag) 17.30–20.00

På utställningen är maxantalet i lokalen 8 personer, så för att säkert få en plats bokar du en gratisbiljett via Tickster. Drop-in i mån av plats.

Inkonst håller baren öppen i samband med utställningens öppettider. Så sätt dig gärna ner och ta en öl eller ett glas vin efter du tittat på utställningen. Ni får sitta max 4 per sällskap, vi följer alla Folkhälsomyndighetens rekommendationer för bar- och restaurangverksamhet.