fbpx
Inkonst

6–8/10
Lidia Wos “Because the Day was Sunny”

Skruvad dans möter surrealistisk poesi

En dansföreställning där Lidia Wos absurda och skruvade koreografi möter Wislawa Szymborskas surrealistiska men vardagliga poesi.

Because the day was sunny är en dansföreställning inspirerad av nobelpristagaren Wislawa Szymborskas poesi. I föreställningen vill Lidia Wos utforska hur poesins uttryck kan omformas till dans. Ordens exakta betydelse är inte det viktiga – det handlar om att använda texten som inspirationskälla. Poesin är en grund för fantasin och hjälper till att öppna för nya tankar, idéer och att vidga rörelsespråket.

Szymborskas poesi och Lidia Wos koreografi har stora likheter. Omsorgen om små detaljer som tar sig närmast perfektionistiska uttryck. Hur de omfamnar det allmänmänskliga och inspireras av vardagslivet. Att de vänder sig till en vanlig människa och angelägenheten om att stå i personlig dialog med varje enskild läsare/åskådare. Skenbart enkla konstruktioner som består av olika lager och öppnar upp för otaliga tolkningar. Kontraster som bryter mot varandra och bygger upp en grund för överraskande och absurda vändningar. Samt den ständigt närvarande, subtila och surrealistiska humorn.

Innan premiären den 6 oktober kommer Wislawa Szymborskas svenska översättare, Anders Bodegård, att hålla en kort introduktion till Szymborskas poetiska universum. Introduktionen hålls i foajén cirka 18.30.

Lidia Wos är dansare och koreograf från Malmö. Under flera år tillhörde hon den fasta ensemblen på Skånes Dansteater. Hon har tidigare varit anlitad som koreograf av olika kompanier och teatrar i Sverige och internationellt. I föreställningen medverkar förutom Lidia Wos även Javier Perez som tidigare bl a har arbetat med koreografer som Johan Inger, Yossi Berg/Oded Graf, Mats Ek och Fernando Melo.
Lidia Wos hemsida

Koreografi, koncept & dans: Lidia Wos | Dansare: Javier Perez & Jernej Bizjak |  Ljusdesign och teknik: Imre Zsibrik | Ljuddesign: Marcin Brycki  | Delar av produktionen sker i residens hos Danscentrum Syd och Dansstationen | Föreställningen produceras av Lidia Wos Dance med stöd av Malmö Stad, Kultur Skåne samt Polska Institutet

60 min

Arrangör
Inkonst & Lidia Wos Dance