Inkonst

26–28/9
Lisa Mårtensson “The Children of Dorothea”

Rörelser, surrealism och sexualitet

Musik och rörelser bygger surrealistiska drömvärldar runt målningar av amerikanska konstnären Dorothea Tanning.

The Children of Dorothea ger liv åt händelserna som utspelar sig runt omkring de avbildade ögonblicken i några av Dorothea Tannings surrealistiska målningar från fyrtio- och femtiotalet. Ur tavlornas motiv växer en berättelse fram om två flickor, barnslig vänskap och att upptäcka sin sexualitet tillsammans med andra. Men också om hur maktstrukturer och dominans färgar även dessa tidiga relationer.

På scen rör sig två performers mot en ljudbild skapad av elektroniska producenten Lotta Fahlén, känd bland annat som Loljud, tillsammans med klassiska musikern och kompositören Emma Swensson. Med målningarna som utgångspunkt använder de sig av rörelse, kroppsspråk och gester för att utforska kroppens relation till objekt, att själv bli objektifierad och att objektifiera andra.

Minnen av en barndom på 90-talet blandas med målningarnas avbildade barndomslandskap, som är fyllt av symbolspråk och koder – gigantiska solrosor, krossade äggskal, dörrar som öppnas efter varandra i oändlighet. Drömmar och verklighet flyter in ihop till ett. Vad minns din kropp? Vad har den att berätta?

Lisa Mårtensson (SE) är scenkonstnär med bas i Malmö. Hennes verk undersöker teman som vardagligheter, minnen/spår, relationer till objekt, och makt och dominans i nära relationer. Hon har tidigare visat hörlursverket DÄDOJÄJ på Inkonst, som skapades tillsammans med Oscar Steen.

Emma Swensson (SE) är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö med oboe som sitt huvudinstrument. Just nu arbetar hon med soloprojektet Noise-Folk och i trion Pahaska och har arbetat med flera musikkonserter för barn. Emma har till The Children of Dorothea spelat in och digitalt komponerat violinister och operasångare.

Lotta Fahlén (SE) Lotta Fahlén är artist, kompositör och musikproducent och arbetar med Field recordings, Abelton Live & Push, röst, synth och vocoder. Hennes soloprojekt Loljud är ett namn på Malmös musikscen och som Loljud skriver och producerar hon experimentell elektronisk pop/electronica som ackompanjeras av performancevideo vid livespelningarna. Lotta ingår även i duon Lilium som gör experimentell techno och spelar både korta livespelningar och långa DJsets. Hon är handledare på Vem kan bli Producent en del i kollektivet Synth Babes.

Av: Lisa Mårtensson | Musik: Lotta Fahlén, Emma Swensson | På scen: Lovisa Perman, Fredrika Vilselius | Med stöd av Malmö Stad