fbpx
Inkonst

10–11/10
Ludvig Uhlbors “Arne Næss: Gjenoppstandelsen”

Naturnära föreställning om norsk miljökämpe

Möt norske miljökämpen Arne Næss ande i en naturnära föreställning som bygger på spiritistiska och schamanistiska ritualer.

Filosofen Arne Næss är känd som Djupekologins fader. Han förverkligade denna stränga men kärleksfulla naturfilosofi i sin otillgängliga fjällstuga Tvergastein. För att få en upplevelse av filosofin så samlade Ludvig Uhlbors ett tvärkonstnärligt team som flyttade in i Arnes stuga. Är det möjligt för vem som helst att leva som Arne? Kan det ge oss nya perspektiv i en tid av klimatförändringar?

Försöket gick bättre än väntat. Filosofen återuppstod och flyttade in i ensemblens kroppar. När teamet sedan blev inbjudna till Teaterfestivalen i Fjaler så kändes det logiskt att ta steget fullt ut och starta en sekt. Sektens mål blev att förflytta perspektivet på livet i enlighet med Arnes idéer – vilka lär att empatin även måste omfatta rovdjur, fästingar och växter. Det vi normalt sett uppfattar som dött; mineraler och formationer, är också manifestationer av liv. Nu har Arne och hans vänner från dödsriket dirigerat ensemblen till att besöka Malmö.

https://youtu.be/E-gpw_WZHbg

Läs mer på www.gjenoppstandelsen.com

Ludvig Uhlbors (SE/NO) Ludvig Uhlbors är en svensk dramatiker och regissör bosatt i Oslo. Från 2006-2009 ingick han i det konstnärliga ledarskapet för den Malmöbaserade teatergruppen Institutet.  

Av och med: Ludvig Uhlbors, Hanna Sjöstrand, Kjersti Vetterstad, Kristine Gjems, Kjersti Aas Stenby, Arturo Tovar, Ann Ceilice Lie, Kristin Astrup Aas, Alexander Rishaug | Med stöd av Norska Kulturrådet, Dramatikkens hus i Oslo, Fond for Utøvende kunstnere samt Teaterfestivalen i Fjaler, BIT-Teatergarasjen i Bergen och Inkonst