fbpx
Inkonst

17/12
Malmötxt 14

Poesistjärnor i decembermörkret.

Maggie Nelson, Tua Forsström, Olga Ravn, stafettuppläsning och öppen scen – MALMÖTXT avslutar året med stil. Kom och läs, lyssna och mingla med några av nordens bästa poeter!

För årets sista evenemang är vi oerhört stolta över att kunna presentera den amerikanska poeten, essäisten och forskaren Maggie Nelson (f. 1973). Här i Sverige är hon kanske mest känd för de säregna hybridromanerna ’Blått’ och hennes senaste bok ’Argonauterna’ vilken tilldelades den prestigefyllda utmärkelsen National Book Critics Circle Award 2015. Nelson arbetar som professor i engelska vid University of Southern California och kommer att medverka via Skype.

Med några av de senare årens mest hyllade romaner och diktböcker är Olga Ravn (f. 1986) en av de starkast lysande stjärnorna på den danska litteraturhimlen. Ravn debuterade 2012 med diktsamlingen ’Jag äter mig själv som ljung’. Sedan dess har hon skrivit ett flertal böcker och grundat litteraturkursen Häxskolan/Hekseskolen på Akademin Valand i Göteborg tillsammans med Johanne Lykke Holm. Ravn är aktuell med romanen ’De Ansatte’ och en översättning till danskan av Joan Didions klassiska roman ’Play It as It Lays’.

Tua Forsström (f. 1947) är en av sin generations mest uppburna diktare och har översatts till ett trettiotal språk. Hon har tilldelats alla tänkbara och otänkbara litteraturpriser i såväl sitt finska hemland som på vår sida Östersjön, däribland kan nämnas en nominering till Augustpriset 1992 för diktsamlingen ’Parkerna’, Nordiska Rådets litteraturpris 1998 för diktsamlingen ’Efter att ha tillbringat en natt bland hästar’ och De Nios Stora Pris 2007. Forsström är aktuell med ’Anteckningar’, en lyrisk meditation kring sorg och förlust.

För första gången kommer även en experimentell stafettuppläsning äga rum där ett femtontal poeter intar den öppna scenen och avlöser varandra i sömlös följd. Målet är att med hjälp av tidsbegränsning och sammanstötningar mellan individuella särarter luckra upp diktarpositionen och skapa nya uttryck.

Som vanligt är det fri entré och öppen scen. (Anmälan sker på plats.)

Arrangör
​?MALMÖTXT