Inkonst

6/2
Malmötxt 19

Uppläsningar och öppen scen

Den nittonde upplagan av MALMÖTXT bjuder på uppläsningar av Judith Kiros, Ingvild H. Rishøi och Fiston Mwanza Mujila. Som vanligt är det också öppen scen.

Judith Kiros (f. 1989) är en svensk poet och journalist. Hon var en av grundarna till den antirasistiska och feministiska plattformen Rummet och är idag litteraturredaktör för Kontext. Hon skriver också kritik för Dagens Nyheter och ledare för Flamman. Under hösten kom hennes efterlängtade poesidebut; med ”O” flätar hon gränsöverskridande poesi och essä med utgångspunkt i Shakespeares ”Othello”, som mördade sin vita hustru och sedan begick självmord, och på så vis blir det monster som det förväntas av honom att vara. ”O” växlar läsning av pjäsen med rytmisk dikt om svarthet och kön i Sverige, via historien om och porträttet av Othello. ”O” är nominerad till såväl Katapultpriset som Borås Tidnings debutantpris.

Ingvild H. Rishøi (f. 1978) är en norsk novellförfattare från Oslo. Hon debuterade 2007 med novellsamlingen ”La stå” och gav 2011 ut ”Historien om Fru Berg”. Efter två barnböcker kom så hennes novellsamling ”Vinternoveller” 2014, och gjorde storsuccé i Norge. Först 2018 översattes den till svenska av Nils Sundberg och Stephen Farran-Lee på Flo förlag. ”Vinternoveller” har hyllats för sitt starka patos i skildringarna av fattigdom och utsatthet i Vinternorge. I Sverige har hon förärats med så väl P O Enquists pris och Kulturhuset stadsteaterns internationella litteraturpris.

Fiston Mwanza Mujila (f. 1981) är en mångspråkig författare och poet från Lubumbashi i Demokratiska Republiken Kongo. Mujilas hyllade debutroman ”Tram 83” kom ut 2014 och översattes till svenska två år senare på Rámus förlag. Det är en febrig allegori för nykolonisering och globalisering i vilken Mujila skriver fram turbulensen som följde på den kongolesiska självständigheten med ett språk som tar avstånd från en mer realistiskt orienterad afrikansk prosa. Boken vann ett flertal internationella priser. Mujila är idag bosatt i österrikiska Graz där han undervisar i afrikansk litteratur.

Rytmläsningarna kombinerar uppläsning med elektroniska trummor. Anmälan till den öppna scenen och till rytmläsningarna sker via mejl till malmotxt@gmail.com

Arrangör
Malmötxt

Evenemanget möjliggörs med stöd från Malmö stad och Kulturrådet.