Inkonst

20/10
Malmötxt 23

Litteraturkväll med Zeina Hashem Beck, Fredrik Nyberg och Karoline Brændjord.

Den tjugotredje upplagan av MALMÖTXT bjuder på uppläsningar av poeterna Zeina Hashem Beck, Fredrik Nyberg och Karoline Brændjord. Dessutom är det som vanligt öppen scen.

Zeina Hashem Beck är en libanesisk poet som skriver sina dikter på engelska – inte sällan med inslag av arabiska, som är hennes modersmål. Hon debuterade 2014 med To Live in Autumn och har sedan dess publicerat den prisbelönta diktsamlingen Louder than Hearts (2017) och flera chapbooks. Hashem Becks dikter är intimt sinnliga och personliga samtidigt som de genljuder av den arabiska historien och kulturen – krig och omsorg, exil och familj, löper omlott med varandra. Hashem Beck är baserad i Dubai, där hon varit med och startat den öppna poesiscenen PUNCH.

Fredrik Nyberg (f. 1968) är en svensk poet och lektor på litterär gestaltning vid Valand i Göteborg. Han debuterade 1998 med En annorlunda praktik, och etablerade sig tidigt som en av de språkmaterialistiska förnyarna i svensk poesi. Med nio publicerade diktsamlingar – senast i raden Ruiner (2021) – har han under de senaste åren rört sig mot en allt mer explicit ekopoetik, som undersöker både språkets och världens svaga punkter. Hans poesi är samtidigt lärd och underhållande, och pejlar avståndet mellan de stora frågorna och de sköra kropparna.

Karoline Brændjord (f. 1990) är en norsk poet bosatt i Oslo. Hon debuterade 2020 med diktsamlingen Jeg vil våkne til verden, i vilken poeten med såväl känslomässigt djupsinne som logisk stringens försöker förhålla sig till döden, barndomen och livet som återstår efter en mors självmord. För sin debut erhöll Brændjord både Kritikerprisen och Tarjei Vesaas debutantpris 2020. Jag vill vakna till världen ges under hösten ut på ellerströms i Oscar Rossis svenska översättning.

Vill du läsa på den öppna scenen? Föranmäl dig via e-post till scen@malmotxt.se.

Evenemanget möjliggörs med stöd av Kulturrådet och Region Skåne.
malmotxt.se
facebook.com/malmotxt
instagram.com/malmotxt/