fbpx
Inkonst

9/3
MALMÖTXT 26

Malmös mesta litteraturscen med uppläsningar och öppen scen.

Den tjugosjätte upplagan av MALMÖTXT bjuder på uppläsningar av Daniel Borzutzky, Hanna-Linnéa Rengfors och Aya Kanbar. Som vanligt är det också öppen scen.

DANIEL BORZUTZKY (f. 1974) är en chilensk-amerikansk poet och översättare bosatt i Chicago. Hans poetiska gärning kretsar kring gestaltandet av nyliberalt politiskt våld, och de absurda konsekvenser detta får för språkets föreställningsförmåga. I Borzutskys dikt befinner sig kroppar, transaktioner, information, material och platser i en konstant virvelvind av brutaliserande nedbrytning, vars omfattning när den blir benämnd speglar både en genomborrande tragedi och en absurd galghumor. Han utkom senast 2021 med boken “Written After a Massacre in the Year 2018” på Coffee House Press, som delvis tar sin utgångspunkt i den antisemitiska masskjutningen vid Tree of Life-synagogan i Pittsburgh. Innan dess har han utkommit med bland annat “Lake Michigan” (2018) och “The Performance of Becoming Human” (2016) som mottog The National Book Award. Hans översättningar innefattar de chilenska poeterna Raul Zuritas “The Country of Planks” och “Song for His Disappeared Love”, Jaime Luis Huenúns “Port Trakl”, samt Galo Ghigliottos “Valdivia” för vilken Borzutsky mottog 2017 års ALTA National Translation Award.

HANNA-LINNEA RENGFORS (f.1981) debuterade våren 2020 med diktsamlingen Närhetsprincipen, samma år utkom hon med romanen Candy. Hon är utbildad vid Litterär Gestaltning i Göteborg och jobbar som skrivhandledare på folkhögskolan i Jakobsberg. I GP har hon beskrivits som en queer Håkan Hellström. I år är Rengfors aktuell med Tillsammans i mörker på förlaget It-lit, en novellsamling om människoliv som binds ihop av kärlek, sorg och skam i ett land som är fullt av krossade hjärtan och drömmar.

AYA KANBAR (f. 2004) debuterade 2021 med diktsamlingen “Hyperverklighet” på Nirstedt/litteratur. För sin debut har hon blivit nominerad till både Sveriges Radios lyrikpris och Borås Tidnings Debutantpris 2022 (som den yngsta nominerade någonsin). Boken är ett samtidsdokument i fem akter, där poeten villigt och motvilligt deltar i allt som är surrealistiskt och pretentiöst. Manipulationer genomskådas och genomförs. Bild och värld blir föremål för en uppmärksamhet som är lika poetisk som pixlad. Aya Kanbars formsäkra debutdiktsamling både viskar och vrålar, om ensamhet och gemenskap, kärlek, desorientering och brist.

Vill du läsa på den öppna scenen? Anmäl dig via e-post till scen@malmotxt.se.

Evenemanget möjliggörs med stöd från Kulturrådet, Region Skåne och Malmö stad.