Inkonst

9–10/11
Margrét Sara Guðjónsdóttir “Pervasive Magnetic Stimuli”

Dans i vilda energilandskap med livemusik av Pita.

Världskoreograf undersöker vårt kollektiva undermedvetna och de uråldriga energier som väver oss samman.   

I detta nya verk för tre dansare tar isländska koreografen Margrét Sara Guðjónsdóttir med publiken på en resa som synliggör ett landskap av energier som genomsyrar allt omkring oss. Dessa oändligt stora och uråldriga krafter utforskas på scenen med en stark närvaro som uppfyller hela sin omgivning.

Den sceniska händelsen, och de metodologier som bär upp den, representerar en plats där vi inte lever genom ytlighet och medvetet genomtänkta handlingar. Istället synliggörs ett plan där vi alla är sammankopplade genom massa och manifestationen av energi som flödar omkring oss.

One does not become enlightened by imagining figures of light, but by making the darkness conscious. / C G Jung

Pervasive Magnetic Stimuli fungerar som en port in i det under- och omedvetna. Psykoanalytikern Carl Gustav Jung myntade begreppet det Kollektiva Undermedvetna. Enligt Jung är det ett omedvetet psykiskt fält som delas av alla människor, en sfär fylld av instinkter och arketyper som har sin fysiska plats i lillhjärnan och ryggraden.

Margrét Sara arbetar sedan flera år tillbaka med en och samma grupp dansare. Tillsammans med dem har hon kartlagt ett nytt slags kroppsspråk för dans. Hon samarbetar också sedan 2017 med Susan Kozel, som är professor i filosofi vid Malmö Universitet.

Föreställningen har livemusik av den elektroniska musikern Pita (Peter Rehberg) som driver skivbolaget Editions Mego och har arbetat med musiker som Fennesz och Stephen O’Malley.

EFTERSNACK 10/11
Efter föreställningen på lördagen kommer Margrét Sara prata tillsammans med filosofiprofessorn Susan Kozel.

Margrét Sara Guðjónsdóttir (IS) är koreograf med bas i Berlin, som turnerat internationellt med sina egna verk sedan 2010. Huvudtemat i hennes koreografiska arbete är intimitet och samhällets närvaro i våra kroppar.

Koncept, koreografi, kostym, scenografi: Margrét Sara Guðjónsdóttir | På scen: Johanna Chemnitz, Laura Siegmund, Suet-Wan Tsang | Musik: Peter Rehberg | Ljusdesign: Margrét Sara Guðjónsdóttir & Martin Beeretz | Foto: Eva Schimdhuber  | Produktion: Elena Krüskemper/Lokal International | Distribution: Something Great | Med stöd av Hauptstadtkulturfonds Berlin | Samproduktion: Inkonst, WP Zimmer Antwerpen