fbpx
Inkonst

16/2
Mariam The Believer + Support: LOAVER

Med rosade albumet "Love Everything" i ryggen

Mariam The Believer är Mariam Wallentins soloprojekt. Wallentin är därutöver ena halvan av sång-och-trum-duon Wildbirds & Peacedrums som hon har tillsammans med sin man Andreas Werliin.

När Mariam The Believer påbörjade den kreativa processen med sitt andra soloalbum – Love Everything – hade hon en klar och brinnande längtan – att destillera essensen ur musikens grundläggande kraft, att sammanfoga bitar till en helhet, att skänka hopp.
Mariam The Believers andra soloalbum, Love Everything –uppföljaren till 2013 års kritikerrosade debutalbum Blood Donation- är skriven och producerad av artisten själv och utgiven på det egna skivbolaget Repeat Until Death.

Mariam The Believer är Mariam Wallentins soloprojekt. Wallentin är därutöver ena halvan av sång-och-trum-duon Wildbirds & Peacedrums som hon har tillsammans med sin man Andreas Werliin. Hon är också en grundmedlem och kompositör i frijazzstorbandet Fire! Orchestra. Med musikaliska rötter dels i improvisation, dels i pop och soul, har Wallentins karriär korsat ett flertal mångfacetterade territorium; frijazzkonstellationer, samarbeten med allt ifrån Konono no 1 och Deerhoof till symfoniorkestrar, körkompositioner och trumcirklar, till huvudrollen i en kritikerrosad modern opera av noisemusikern Ben Frost. Med sitt kompromisslöst modiga förhållningssätt till musik startade Wallentin Mariam The Believer, för att kunna fokusera sitt uttryck in i ett mer poporienterat projekt.

På Love Everything bjöd Wallentin in en vid skara musiker. Totalt medverkar 15 musiker i låtar som organiskt vrids och expanderas med varje personligt bidrag. Från röstvirtuosen Sofia Jernberg, dronemusikern Oren Ambarchi till frijazzsaxofonisten Mats Gustafsson. Det är en färgstark palett innefattande flera olika genrer och musikaliska uttryck. Slutresulatet och Love Everything ́s innersta kärna, är en samling klara popmelodier.

I alla låtar på skivan bor en manifestation av albumets titel – en vädjan om att omfamna möjligheter, att vända sig till kärleken som en konkret lösning. Wallentins kreativa sökande går via stora funderingar om liv och förlust, ensamheten och evighetens mysterium, via kroppen och de omständigheter vi föds och lever med. Med ett på samma gång personligt och öppet tilltal, både uppmanande och inbjudande, reflekterar Wallentin över den faktiska makten i de aktiva val vi ställs inför att göra i varje ny situation. Love Everything vill påvisa kraften i att se kärlek som ett verktyg – att välja att göra ett val i varje ögonblick, varje dag:

”How to be free is to look around / To see and hear that we are all the same” – ur Pieces

Rytmer och trummor har tidigare varit följeslagarna till Mariam Wallentins röst. Men på Love Everything låter hon istället melodierna visa vägen. Pianot flödar av harmonier som understryker Wallentins kraftfulla och råa, ärliga röst. Sångerna är som mogna frukter, redo att ätas – men just vid första tuggan förändras de plötsligt till nya strukturer med oväntat rikt innehåll. Powerballader går mot strömmen och bryts av förändrade rytmsekvenser. Förtrollande sång övergår i pulserande R’n’B– som om nya möjligheter ständigt lurar bakom varje hörn i Wallentins universum.

Love Everything hämtar näring från de kärlekshistorier som på något vis format oss alla. I Wallentins sångtexter är hjärtat ständigt närvarande – en muskel som pumpar blod – samtidigt som hon närmar sig det spirituella i kroppen och i naturen. Hon sätter esoteriska teman i konkreta sammanhang och – precis som popmusiken har kraften att göra – gör hon det svindlande mer greppbart: att välja kärlek som en modig handling.

Mariam Wallentin om att släppa det egenkomponerande/producerade albumet på sin etikettet Repeat Until Death:
”Musik är en helig plats där alla dimensioner av mitt jag kan existera samtidigt. Jag har en intensiv vilja av att inte begränsas utan strävar efter att genom musiken få vara och känna mig fri”.

Support: LOAVER

När singer-songwritern Linnea Hall startade sitt soloprojekt LOAVER var det i viljan att skapa ett fritt spelrum för att kunna uttrycka alla sina stämningar. Musiken på den kommande skivan är skriven och inspelad i Italien under 2017, i nära samarbete med artister som Giovanni Ferrario (PJ Harvey, John Parish etc.) och Emanuele Maniscalco. Låtarna är ett skiftande spektrum av kärlek, hat, drömmar, tvivel, kaos, sårbarhet och naivitet. Linnea har tidigare mest hörts i det Malmöbaserade bandet Kluster som 2018 också släpper sin första fullängdare.
Arrangör
Inkonst