fbpx
Inkonst

22/3
INSTÄLLT – Mats Gustafsson & Thurston Moore – The New Quiet + Support

Se rockens mest rundgångsälskande gitarrist och frijazzens mest explosiva saxofonist. Support: Ymers Pizza & Elena Wolay

The New Quiet kallar de sig. Men den nya tystnaden är verkligen inte helt ljudlös i händerna på denna rutinerade duo. Det handlar ändå om en av rockens mest rundgångsälskande gitarrister och en av frijazzens mest explosiva saxofonister när forne Sonic Youth-medlemmen Thurston Moore gör gemensam sak med Mats Gustafsson.

En ny skiva är på gång på norska kultlabeln Smalltown Supersound och det handlar förstås om improviserad musik som kan få ädelmetaller att smälta: rundgång, gitarrmattor, saxofonkaskader och vass, men vacker live-elektronik som skulle hålla väl i en kamp mot noisegiganter som japanska Merzbow (som de båda för övrigt samarbetat tillsammans med på albumet Cuts Up Cuts Out).
Thurston Moores betydelse för den moderna, experimentella rocken går inte att underskatta. När han var 18 år gammal flyttade han till New York för att spela punkrock. Fyra år senare, år 1980, bildade han Sonic Youth som snabbt skulle avancera till absoluta toppskiktet inom alternativ rock. Han har rankats som en av världens 100 bästa gitarrister någonsin av Rolling Stone Magazine och han är både en visionär gitarrist och en megalomant vinylintresserad man – som vet det mesta om experimentell musik.

Legenden säger att Thurston Moore och Mats Gustafsson lärde känna varandra i en skivaffär – och det låter mycket troligt. För även ”discaholicen” Mats Gustafsson är gravt vinylberoende och har en enorm koll på experimentell musik. Som saxofonist och bandledare – för exempelvis The Thing, FIRE!, Gush, FIRE! Orchestra och Klangforum Wien – har han revolutionerat jazzen på samma sätt som Thurston Moore omformat rockmusiken. Burning Ambulance-podden har utnämnt Mats Gustafsson till en av jazzens 50 bästa saxofonister.

Det är verkligen inte första gången de båda experimentgiganterna arbetar tillsammans. Mats Gustafsson medverkade på Sonic Youths Hidros 3-album och de har släppt en rad skivor som duo, eller i samarbete med andra. Live är de såklart en alldeles unik erfarenhet. När de gästade Sverige 2012 knockade de Svenska Dagbladets recensent som sammanfattade konserten med orden: ”aldrig är det lättsmält, Thurston Moore och Mats Gustafsson ruskar om i stället för smeker”. Gör dig beredd på att bli omruskad.

Thurston Moore – gitarr, sång och elektronik
Mats Gustafsson – saxofoner, flöljt och live-elektronik

Support:
Ymers Pizza
Maria Bertel Danmarksbaserad trombonspelare. Arbetar med
soundscapes och improvisation.
Projektet Ymers Pizza är en studie i förstärkt trombon och synt.

Elena Wolay (DJ)
Wolay har under ett antal år bedrivit olika typer av kulturverksamhet under paraplynamnet Jazz Är Farligt

Arrangör
Inkonst