fbpx
Inkonst

20/4
Mix Musik: Dawda Jobarteh Band

Västafrikanskt, rock, jazz i ett samtida uttryck

Dawda Jobarteh är född i en av de mest meriterade musikfamiljerna i den västafrikanska mandinkakulturen. Han skapar en samtida vision av en musik som varit levande i århundrande med koran i centrum.

Dawda Jobarteh började spela slagverk under sin uppväxt i Gambia, i en familj full av musiker. Det var först när han kom till Danmark i vuxen ålder, som gästlärare på en musikutbildning, som han började spela kora för att roa sig.

– Där hemma spelar alla kora, och så älskar jag ju slagverk. Jag fick låna en kora av den förre läraren, och visste rätt väl hur det skulle låta.

Han blev kvar i Danmark och numera har han sitt eget band. De har gett ut två album på det anrika bolaget Stern, ”Northern light and Gambian night”, albumet utsågs 2011 till en av tio bästa inspelningar det året av tidskriften Songlines och 2016 kom albumet ”Transitional times”. Multi-instrumentalist Dawda Jobarteh och hans toppklassband bygger en matris av elektriska rockinslag, jazzimprovisation och akustisk strängplockande på koran, som i sin helhet ger ett djupt personligt och samtida uttryck av en gammal tradition. Du kommer få uppleva allt från eleganta melodier till ett dansinspirerande sväng.

Line up:
Dawda Jobarteh – kora, slagverk och sång
Preben Carlsen – bas
Salieu Dibba – slagverk och bakgrunds sångArrangör
Mix Musik