Inkonst

17/11
Mix Musik: ISÁK

sensationen från Sápmi

ISÁK har varit en hype inom Sápmi-musiken under lång tid och de är kända för sina energiska liveshower och intensiva närvaro. Sedan debuten 2017 har trion upplevt en överväldigande respons i Norge, och nu är “sensationen från Sápmi” äntligen redo att ta sig an resten av världen.
ISÁK anses vara en naturlig efterträdare efter Mari Boine, som är en omtalad förnyare av jojk och hon har moderniserat samisk musik i decennier. ISÁK, med Ella Marie Haetta Isaksen i spetsen, tar vid och fortsätter tänja på gränserna för samisk musik med en ny och spännande fusion av traditionell jojk, urbana synthar och ett textuniversum som kombinerar både engelska och samiska.
ISÁK gav ut sitt andra album ”Roasut” 2021 och texterna handlar om klimatkampen, miljöskyddsfrågan och kampen mot rasism. Ella Marie glider sömnlöst mellan nordsamiska och engelska när hon lekfullt och med stark stämma framför budskapen i texterna. Eller som bandet själva skriver: “När ISÁK uppträder är det nog lika mycket aktivisten Ella Marie som sångaren, som står på scen.” Det kommer spraka!
På scen:
Ella Marie Hætta Isaksen: sång
Daniel Eriksen: producent
Aleksander Kostopoulos: slagverk