fbpx
Inkonst

20/1
Möllers Filmer

Kalle Lind möter kultfilmmakaren Henrik Möller.

Kuriosaoraklet Kalle Lind möter den ljusblåe kultfilmmakaren Henrik Möller över några bärs och en filmprojektor. En best off-afton med Malmös Finaste.

Henrik Möllers sällsamma filmer om Farsan, Benny Doffman, och alla andra helt osannolika men ändå underligt relaterbara karaktärer är vördade som regionalklenoder här i södern. En annan skånsk klenod, Kalle Lind, har nu valt ut några av de bästa Möllerfilmerna och kommer hålla i mellansnacket med Henrik. I baren: Malmös näst bäste groggblandare.

Filmmakaren Henrik Möller har väl vid det här laget gjort en sisådär 70-80 kortfilmer, de allra flesta med en stark koppling till hemstaden Malmö och dess speciella karaktäristik. Ingen är bättre på att fånga den överlägsna galghumor krävs för att leva i en stad som satsar på ytterligare ett svindyrt konferenscenter medan mindre bemedlade blir skjutna på öppen gata på andra sidan stan. Henrik började göra film i mitten på 90-talet och har, trots en gedigen filmskoleutbildning, alltid rört sig mot strömmen. Ett slags släpigt men bestämt urmalmöitiskt motstånd mot etablissemang och skitnödighet. Det är nästan omöjligt att bli profet i sin egen stad men om man avbildar den tillräckligt rått men hjärtligt så går det faktiskt. Henrik Möller är genom sina filmer en viktig länk mellan det gamla Malmö, med pundarna, industriavvecklingen och den kulturella torftigheten, och det nya mer mångfacetterade, polerade men under ytan precis lika krackelerade Malmö som avbildas av tex Memes of Malmö med just samma galghumor.

Kalle Lind är radioprofil, författare och hedersmedborgare i Eslöv. Allmänt känd som en slags polyhistor avseende allt som ingen annan jävel vet så har Kalle Lind börjat bli folkkär på riktigt genom sin podd Snedtänkt, sina många radioframträdanden och inte minst hans medverkan i På Spåret tillsammans med journalisten Isobel Hadley-Kamptz. Denna afton håller Kalle i tråden och har också gjort urvalet av Möllerfilmer. Antagligen Sveriges bästa bollplank till exakt vad som helst.