Inkonst

19/9
När extremhögern tar över

Ett panelsamtal utifrån Kropp & Straff

Ett panelsamtal om motståndet mot den hastigt framväxande nyfascismen med utgångspunkt i den hyllade scenkonstföreställningen Kropp & Straff.

Arbetskollektivet Public Plots föreställning Kropp & Straff beskrivs som ett träningsläger inför en fascistisk framtid där publiken bjuds in till en fysisk och mental förberedelse på vad som skulle kunna hända om ett högerpopulistiskt parti kommer till makten i Sverige. I ett tryggt men ändå otryggt rum ges deltagarna möjlighet att träna sig på att bli gripen, fängslad och förhörd. Föreställningen visades under högt publiktryck i våras och återvänder därför till Inkonst under september 2019.

I samband med detta sker även ett panelsamtal med personer som alla representerar olika grupper i samhället som skulle kunna bli måltavlor för en sådan samhällsförändring. De kommer diskutera Kropp & Straff och varför den är en liten, men viktig pusselbit i byggandet av ett motstånd mot den hastigt framväxande vågen av nyfascism. Det viktiga nu är att våga förbereda sig på det värsta tänkbara och samtidigt verka för att det aldrig ska hända.

“Vi vet att det förekommer diskussioner som till exempel handlar om ifall man skulle behöva lämna landet. Om man skulle behöva bli flykting – vart skulle man åka i så fall? Det kan verka alarmistiskt, men det är alltid någon i varje publik som har tänkt dom här tankarna innan” säger John Hanse, en av föreställningens regissörer.

https://www.youtube.com/watch?v=ugdChb7_1c4

Medverkande är:

Chris Schenlaer – Festival- och kulturchef för World Pride i Köpenhamn och ordförande för kulturföreningen Inkonst. Fd kulturchef i Lund, koordinator på kulturcentret Rehab och verksamhetschef på Malmö Pride. Har dessutom varit kulturråd vid Sveriges ambassad i Litauen och jobbat på danska Kunstrådet.

Saga Alm Mårtensson – Sexolog & KBT-terapeut, yrkesverksam som sexolog inom allt från primärvård till sociala medier.

John Hanse – Regissör och en av personerna bakom föreställningen Kropp & straff.

Showan Shattak – Föreläsare, aktivist. Jobbar som verksamhetsutvecklare på ABF inom projekt och social mobilisering och är ersättare i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet i Malmö. Som MFF-supporter har han bland annat engagerat sig i “Fotbollssupportrar mot homofobi”.

Jenny Strindlöv (moderator) – är journalist och har bland annat jobbat på SVT som reporter och researcher för Uppdrag granskning. Har även jobbat som reporter på Skånska dagbladet och som researcher för filmproduktionen Mannen som lekte med elden, en film om Stieg Larsson och hans arbete med att kartlägga svensk extremhöger. I samband med sin research började Jenny Strindlöv att på egen hand infiltrera högerextrema kretsar i Stockholm, ett arbete som kom att fortsätta i drygt ett år och som resulterade i ”Alternativhögern i Sverige” i Uppdrag granskning, SVT, och ett flertal uppmärksammade reportage i Expressen om extremhögern inifrån.

Recension av Kropp & Straff i Sydsvenskan

Med stöd av Sparbanksstiftelsen

  • 19/9 2019
  • 18.00 start 18.30
  • Fri entré