Inkonst

30–31/3
Noche – Alma Söderberg & Cullberg

Mötet mellan dans och musik; rörelse, röst och rytm är också centralt i Alma Söderbergs nya verk Noche, men här tar utforskande en ny form.

På samma gång långsam och plötslig, ständigt återkommande men trots det oberäknelig är natten ett mjukt avbrott med en egen rytm. Månskenet är på samma gång skarpt och förvillande, marken under ens fötter annorlunda, inget kan tas för givet, uppmärksamheten förhöjs.

Natten är utgångspunkten för en annan typ av musik och dans, mer ojämn i sin rytm, mer riskfylld, samtidigt mjuk, varm och mörk. Med sina pastellfärgade och suddiga kanter är The Listeners ett kvällens verk. Där det slutar tar Noche vid. Från en mjuk väv av flera röster och rörelser, mot snittet, avbrottet, synkopen.

”The world in which I have lived until now idolizes power and force, muscle and health, vigor and lucidity. Syncope opens onto a universe of weakness and tricks; it leads to new rebellions”.
Catherine Clement

Koreograf: Alma Söderberg | Musik: Dehendrik Lechat Willekens | Kostym: Behnaz Aram | Ljus: Pol Matthé | Dramaturg:
Igor Dobričić

Längd: 60 minuter

Med 9 dansare i Cullberg

Premiär på Inkonst i Malmö, 30 mars 2022.


År 2016 tilldelades Alma Söderberg Thalia-priset med motiveringen:

”Hon presenterar en helt unik typ av scenkonst som förenar dans, musik och röstprestanda på ett oupphörligt fascinerande och rytmiskt språk.”

2016 tilldelades Alma Söderberg även Konstnärsnämndens Birgit Cullberg-stipendium med följande motivering:

”Alma Söderberg sticker ut bland svenska koreografer. Hon går helt sin egen väg – genrebestämmer inte sin scenkonst. Det är konsert, performance och dans. Alma har kallats den mänskliga ljud och dansmaskinen och hennes solon har beskrivits som ”ljud och rörelse i en rytmisk symbios med rötter i flamenco och tentakler mot svensk folkvisa”. Alma Söderberg följer inte strömmen, hon arbetar bortom ideologiska och estetiska förtecken. Kommunikationen mellan publiken och den egna kroppen är fundamentet. Med rörelse, rytm, musik, ljud och språk bryter hon ny mark och öppnar gränserna för vad en dansföreställning kan och får vara, ställer sig mitt i tiden och bortom konventionerna. Med ett flertal solon bakom sig samt en internationell karriär vill vi med Birgit Cullberg-stipendiet uppmärksamma en egensinnig rörelse- och ljudkonstnär.”

Biografi
Koreografen och dansaren Alma Söderberg är född och uppvuxen i Malmö. Hon studerade på Kungliga Svenska Balettskolan innan hon lämnade Sverige för Sevilla och Escuela de Danza de Matilde Coral för att studera flamenco. Alma Söderberg har sedan dess studerat i Stockholm, Paris, Madrid, Amsterdam och Bryssel och tog examen i koreografi vid SNDO i Amsterdam 2011. Sedan dess har hon turnerat sina verk på de främsta scenerna och de viktigaste festivalerna över hela Europa. Hennes arbete kännetecknas av en stark och tydlig koppling mellan dans, musik och röst. Ljud och rörelse är alltid tätt sammanflätade och en undersökning av dessa uttryck är en kontinuerlig del av Alma Söderbergs konstnärskap. The Listeners hade urpremiär i januari 2020 på Norrlandsoperan i Umeå och är Alma Söderbergs första verk för Cullberg, 2022 har hennes andra verk för kompaniet, Noche, premiär. Tillsammans med Deborah Hay och Jefta van Dinther är Alma Söderberg associerad koreograf till Cullberg 2019-2022.

Om Cullberg
Cullberg är ett nationellt och internationellt repertoarkompani med bas i Botkyrka utanför Stockholm. Vi arbetar kontinuerligt för att en stor publik i Sverige och utomlands ska få möta samtida dans. Tillsammans med koreografer och konstnärliga team från hela världen undersöker vi idéer om hur dans kan definieras, produceras och presenteras. Det utforskande arbetet är grunden i kompaniet och vårt bidrag till dansens utveckling som konstform. Cullberg är ständigt i rörelse i centrum av den internationella dansscenen. 2019-2022 arbetar vi exklusivt med tre koreografer: Alma Söderberg, Deborah Hay och Jefta van Dinther. 17 dansare är verksamma i kompaniet och alla har en central roll i skapandet av varje verk, tillsammans med det tekniska teamet och produktionsteamet. Cullberg leds av Gabriel Smeets, konstnärlig ledare och Stina Dahlström, verksamhetsledare. Cullberg är en del av Riksteatern.

  • 30–31/3 2022
  • DÖRRAR: 18.30 / PÅ SCEN: 19.00-20.00
  • 120/165:-
  • Biljetter