fbpx
Inkonst

19–21/9
Off Highway “Independence Day”

Ett försök att närma sig Aileen Wournos våldsamma historia.

I juli 1990 går det ut en varning till alla vita medelålders business-looking män som färdas ensamma på motorvägarna i Florida. Sju män har hittats döda, nakna och brutalt mördade i skogarna längs Highway I-75. Aileen Wuornos, en fattig hemlös liftande hora grips för morden. Hon döms till döden. Sex gånger.

A raped woman got executed. And was used for books and movies and shit.

Nina Jeppsson har under många år flitigt konsumerat de otaliga dokumentärer, böcker och spelfilmer som gjorts om Aileen, där Hollywood-filmen Monster är den mest kända. Vad handlar hennes fascination om? Identifikation? Vrede? Idoldyrkan? En lust att personifiera den lesbiska hämnande horan?

Independence Day är en rasande och poetisk föreställning som klipper sönder filmerna, intervjuerna och de kronologiska berättelserna om Aileen. En drömlik vindlande resa på baksidan av marknadsplatsens kulisser. Ett försök att öppna sig för världen istället för att konsumera den.

Off Highway består, i denna produktion, av scenkonstnären och skådespelaren Nina Jeppsson och tonsättaren Kent Olofsson som har samarbetat sedan 2017. Nu senast har de skapat den uppmärksammade föreställningen På spaning efter den tid som flytt på Orionteatern i Stockholm.

Nina Jeppsson är skådespelare och scenkonstnär. Utbildad på skådespelarprogrammet, Stockholm dramatiska högskola. Hon har arbetat som skådespelare på bl. a Göteborgs Stadsteater, Riksteatern och ung scen/öst. Grundare av scenkonstföreningen Off Highway, det queer-feministiska performance-kollektivet TIR och aktionsteatern Jordbro Stadsteater – en manifestation för det gemensamma och en aktion mot privatiseringar och gentrifiering. Har skrivit/skapat ett flertal scenkonstverk, däribland Att öva på våldtäkt, VI ÄR SKIT – Stoppa rivningen av Jordbro Kulturhus! och TIR vs. Män som grupp – fall på knä käraste och kyss jorden. Flera verk har visats internationellt i Turkiet, Portugal, Marocko, Danmark och på Kuba.

Kent Olofsson är en tonsättare med en omfattande konstnärlig produktion, han har komponerat närmare 200 verk som spänner över ett brett fält av genrer, ensembletyper och sammanhang: orkester, kammarmusik, elektroakustiskt, vokalt, rockmusik och samarbeten med konstnärer inom olika områden. Hans musik är flitigt framförd, även internationellt och han har tilldelats en rad prestigefyllda kompositionspriser. Hans arbete de senaste åren har varit fokuserat på experimentella musikdramatiska verk och han samarbetar med den uppmärksammade teatergruppen Teatr Weimar. Deras föreställningar har fått stor uppmärksamhet också internationellt med föreställningar som Hamlet II: Exit Ghost, A Language at War and Arrival Cities: Hanoi, den sistnämnda för vietnamesiska instrument, kammarensemble, video och elektronik.

Konstnärligt koncept, på scen: Nina Jeppsson, Kent Olofsson | Text, regi, scenografi, skådespeleri: Nina Jeppsson | Musik, ljud, musiker: Kent Olofsson | Scenografi & rekvisita: Cihangir Gültekin | Ljus & video: Jörgen Dahlqvist | Kostym: Indra Linderoth