fbpx
Inkonst

14/10
Olibanum: Erik Klinga (Malmö Konstmuseum)

Hösten bär på ett uppfriskande allvar. Linjerna blir stramare, luften klarare, dofterna fylligare. Tid för kontemplation och närande musik.

Kompositören Erik Klinga har under nästan ett års tid arbetat med konstmuseets 1500-talsorgel i ett musikresidens där den unika orgelns klanger fått samsas med moderna tongångar i Skovgaardsalens speciella akustik. Under arbetet har en säregen akustisk och digital värld vuxit fram på ett helt organiskt vis.

Residenset avslutas med en atmosfärisk konsert där barockorgelns mäktiga dön får möta skira toner från en Buchla – en i sig numera klassisk och ytterst eftertraktad analogsynth skapad i 60-talets Kalifornien. Konserten är helt skapad för Skovgaaardsalen och slottsholmen – till och med omgivningarna letar sig in i kompositionerna genom fältinspelningar av Skånes fågelliv och urbana ljudlandskap.

Konsertserien Olibanum på konstmuseet söker att väva ihop klassiska uttryck med nutida experimentell musik och görs i samarbete med Inkonst.

Olibanum är ett väldoftande harts som under tusentals år varit en dyrbar och eftertraktad ingrediens i rökelse – inte minst i kyrkliga sammanhang. Denna ”rena rökelse” anses bland annat bidra till djupare andning, lugn och självkänsla.

Konserten ingår i inträdet till Malmö Konstmuseum och Malmöhus slott, först till kvarn. Dörrarna öppnar ca 14.30.