Inkonst

5/11
Olibanum: Johanna Knutsson | Malmö Konstmuseum

Det är inte dagarna som blir kortare, det är nätterna som blir längre. Likt en sval hand på en överhettad panna manar hösten oss att stanna upp och andas, låta intrycken bli färre och mer oförfalskade.

Olibanum är ett väldoftande harts som under tusentals år varit en dyrbar och eftertraktad ingrediens i rökelse – inte minst i kyrkliga sammanhang. Denna ”rena rökelse” anses bland annat bidra till djupare andning, lugn och självkänsla.

Olibanum är också namnet på den konsertserie som Inkonst och Malmö Konstmuseum tillsammans har skapat för Skovgaardsalen, den vackra konsertsal som ligger i anslutning till Konstmuseets generösa samlingsutställning. I Olibanum möts musik och konst som såväl ger upphov till häftiga inandningar som meditativa tillstånd.
#2
Johanna Knutsson

Johanna Knutsson är en av Nordens mest älskade artister i den elektroniska musikfåran. Efter många år i Berlin och på turnerande fot flyttade hon för ett par år sedan hem till Malmö igen. Men går det någonsin att flytta hem, när både platsen man lämnat och ens inre förändrats på vägen?

Med inspiration från den pågående utställningen HEM på Malmö Konstmuseum har Johanna Knutsson skrivit ett helt nytt ljudverk som på ett naket och känsloladdat sätt tar sig an utställningens tematik, som kretsar kring trygghet och otrygghet och vad som egentligen utgör ett hem. Verket har delvis växt fram i Inkonsts studio under året och har nu världspremiär på Malmö Konstmuseum.

Efter ett antal mer dansanta skivor, solo eller tillsammans med artister som Hans Berg och Sebastian Mullaert, släppte Johanna Knutsson 2019 ambient-albumet ”Tollarp Transmissions” på Malmö-labeln Kontra-Musik. Albumet skildrade med värme och melankoli hennes barndom i det lilla skånska samhället Tollarp utanför Kristianstad och är en varmt rekommenderad förrätt till konserten på Konstmuseet.