fbpx
Inkonst

4/3
Olibanum: Kali Malone | Malmö Konstmuseum

Det är inte dagarna som blir kortare, det är nätterna som blir längre. Likt en sval hand på en överhettad panna manar hösten oss att stanna upp och andas, låta intrycken bli färre och mer oförfalskade.

Olibanum är ett väldoftande harts som under tusentals år varit en dyrbar och eftertraktad ingrediens i rökelse – inte minst i kyrkliga sammanhang. Denna ”rena rökelse” anses bland annat bidra till djupare andning, lugn och självkänsla.

Olibanum är också namnet på den konsertserie som Inkonst och Malmö Konstmuseum tillsammans har skapat för Skovgaardsalen, den vackra konsertsal som ligger i anslutning till Konstmuseets generösa samlingsutställning. I Olibanum möts musik och konst som såväl ger upphov till häftiga inandningar som meditativa tillstånd.

#3
Kali Malone

I Skovgaardsalen tronar en magnifik barockorgel från slutet av 1400-talet som räknas till en av världens äldsta spelbara orglar. I december kommer denna klenod tas i besittning av den världskända amerikanska musikern Kali Malone.

Kali Malones skapar minimalistiska men kraftfulla kompositioner för piporgel, kör, kammarmusikensembler – ofta med elektroakustiska inslag. Djupt känslomässig musik som får själen att vibrera. På Malmö Konstmuseum kommer Malone framföra verk från det hyllade albumet ’The Sacrificial Code’ (2019), som är skapat med just kyrkorgeln i fokus. Ett album som med små åthävor skapar närmast transartade tillstånd hos den lyssnare som låter sig svepas med av Malones varsamma rörelser.

Kali Malone har uppträtt flitigt i Nordamerika och Europa på t.ex. Musica Festival, Berlin Atonal, Moogfest, Kanal Pompidou, Elbphilharmonie, Paris Philharmonie och Radio France. Hon har samarbetat och uppträtt med artister som Stephen O’Malley, Lucy Railton, Puce Mary, Leila Bordreuil, Drew McDowall, Caterina Barbieri och Ellen Arkbro.