fbpx
Inkonst

9/10
Olibanum: Leila Bordreuil | Malmö Konstmuseum

Det är inte dagarna som blir kortare, det är nätterna som blir längre. Likt en sval hand på en överhettad panna manar hösten oss att stanna upp och andas, låta intrycken bli färre och mer oförfalskade.

Olibanum är ett väldoftande harts som under tusentals år varit en dyrbar och eftertraktad ingrediens i rökelse – inte minst i kyrkliga sammanhang. Denna ”rena rökelse” anses bland annat bidra till djupare andning, lugn och självkänsla.

Olibanum är också namnet på den konsertserie som Inkonst och Malmö Konstmuseum tillsammans har skapat för Skovgaardsalen, den vackra konsertsal som ligger i anslutning till Konstmuseets generösa samlingsutställning. I Olibanum möts musik och konst som såväl ger upphov till häftiga inandningar som meditativa tillstånd.

#1
Leila Bordreuil

Brooklynbaserade cellisten, kompositören och elektroakustiska ljudkonstnären Leila Bordreuil rör sig fritt mellan frijazz, samtida klassiska musikuttryck och ren improvisation. Genom hennes oortodoxa sätt att ta sig an sitt instrument för att förmedla rena känslomässiga uttryck skapar Bordreuil närmast expressionistisk konst – Från Stjärnenatt till Skriet, fast målade med cellons vibrationer.

Leila Bordreuil har uppträtt på klassiska New York-institutioner som The Whitney Museum, The Kitchen och MoMA. Hon har också frekventerat många prestigefyllda spelställen runtom i USA, Europa och Japan, tillsammans med artister som Marina Rosenfeld, Lee Ranaldo, Eli Keszler, Anthony Coleman, Peter Evans och Thurston Moore.