fbpx
Inkonst

27/1–4/3
Olle Halvars & Rikard Olsen “Jordmån”

En målerisk utställning som rör sig som flyktvägar och underjordiska tunnlar över Inkonsts väggar.

Genvägen går först ovan jord, sedan ner i tunnlarna karvade av hackor och rötter. Genom smala passager som mynnar ut i stora hålrum, likt underjordiska salar, rör vi oss i tyst samförstånd. Vidare nedåt genom fickor och passager tills krokiga vägen framför våra fötter förgrenar sig i hundratals små myrstigar. Precis där finns en trappa som leder oss vidare uppåt, uppåt tills vi känner lukten av väldränerad jord och uttjänta kroppar, hästskit som brinner och värmen från solen. Där väntar vår enda utväg. Vi pressar oss igenom ytskiktet och ut.

Olle Halvars och Rikard Olsen har tillsammans försökt hitta en praktik där det spontana och lekfulla blir ledande i processen. Att utan styrning eller planering arbeta fram målningar utifrån intuitiva beslut som tas i stunden. Det medför att de målar över stora partier eller går över varandras delar för att hitta nya vägar och kombinationer. Till utställningen har Olle och Rikard skapat målningar i stora format, med teman som berör flyktvägar, underjordiska tunnlar och abstrakta och sakrala rumsligheter. 

Vernissage den 27 januari mellan 18–21, fri entré! Välkommen att komma och mingla. DJ är FM Muzak (Henrik Wallin) som spelar musik i bl a Skeppet, Klotmystik, FM Music och nystartade Eternal Music Society. När skivor ska spelas blir det en fritt fallande blandning av kosmisk elektronik, progressiv rock och etiopisk funk med mera.

Rikard Olsen (f 1986) arbetar mycket med att hitta andra sätt att starta sin process istället för det klassiska sättet att göra en skiss. Han låter ofta platsen och intuitionen göra arbetet. Man kan säga att det är en mer lekfull strategi till måleri. Rikard vill i sina teckningar och målningar bryta ner olika inslag av traditionell graffiti med bokstäver i rad för att få en friare lek med form och färg. Bokstäverna blir otydliga och det känns som att de bara härmar ord. Tanklöst klotter och former som inspireras av serier, tags eller vanliga bruksföremål. Rikard Olsen är utbildad vid Grafikskolan och Konstfack  i Stockholm.

Olle Halvars (f 1985) arbetar främst med grafik, oftast i större format med målningar och installationer. I sina verk använder han ett avskalat bilduttryck; en mix av urklipp, breda penseldrag och karvat trä. Hans praktik kännetecknas av intuitivitet och utdragna analoga processer där misstag blir framträdande. Verken har ofta ett anslag som berör både den egna vardagens absurditeter och de rädslor som vår tid skapar. Olle Halvars är utbildad vid Grafikskolan och Konstfack i Stockholm.