fbpx
Inkonst

18/2
Om hotet från högerpopulismen och vägar till motstånd

Ett samtal med Mattias Gardell

Ett samtal om varför högerpopulismen varit så framgångsrik de senaste åren, vad som är de största hoten och vägar till motstånd.

Under arbetet med föreställningen Kropp & straff intervjuade Public Plot ett stort antal personer. En av de som hade mycket intressant att säga var Mattias Gardell.

Vi tror att det är viktigt att vända och vrida på frågan om hur vi ska bemöta den nya vågen av fascism i Sverige, Europa och världen. För oss var samtalet med Mattias Gardell både skrämmande och lärorikt men det gav också uppslag på konkreta vägar framåt. Nu vill vi fortsätta detta samtal och bjuder in till att både lyssna och delta.

Mattias Gardell
Professor i religionshistoria och vetenskaplig ledare för Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism vid Uppsala universitet. Han har en lång rad böcker bakom sig, bland annat Tortyrens återkomst, om USAs användande av tortyr i Irak och Afghanistan, och Raskrigaren, om Peter Mangs. Hans senaste forskningsprojekt Arga vita män är en studie om våldsbejakande rasism och ultranationalism.

Kropp & straff är en fysisk och mental förberedelse på vad som skulle kunna hända om ett högerpopulistiskt parti kommer till makten i Sverige. Föreställningen spelar för specifikt inbjudna grupper av civilsamhället under slutna speltillfällen, grupper som på ett eller annat sätt skulle kunna bli en måltavla för en rasistiskt färgad politik, men också får en allmän publik den 22–23 februari. Med föreställningen vill Public Plot möjliggöra en yta för diskussion och reaktion.

Arrangör
Public Plot