fbpx
Inkonst

22/11
Valerie Solanas-kväll: Plexus Polaire “Chambre Noire”

Valerie Solanas-kväll med performance, samtal och föreställning

En helkväll tillägnad den omdebatterade, älskade och kritiserade kultfiguren Valerie Solanas. Med performance, dockteater och panelsamtal vänder och vrider vi på S.C.U.M.-manifestets författare och en av 1900-talets stora feministiska ikoner.

I år är det 15 år sedan SCUM-manifestet gavs ut på svenska för första gången. Under denna period har Valerie varit en ständigt återkommande person i svensk litteratur, teater och musik. Det är många som efter en första läsning av det intensivt agiterande manifestet fått bränsle på sin feministiska eld och känt en stark längtan efter samhällsomstörtande aktiviteter. Men det är också många som ställer sig kritiskt till Solanas tankar om kropp, kön och ideologi.

Denna afton dyker vi in i Valeries universum, vänder och vrider på hennes tankar, skrattar och gråter med henne, ställer henne mot väggen och funderar på vad hennes tankar betyder för oss idag.

https://youtu.be/ywTsa8GVsiA

Kvällen inleds med ett performance av Ylva Emel och Fatal Femme, som utgår ifrån texten i Solanas pjäs Upp i röven på dig. Sen blir det stort internationellt gästspel med fransk-norska dockteatergruppen Plexus Polaire. De visar föreställningen Chambre Noire som bygger på Drömfakulteten av Sara Stridsberg, där dockorna är stora som människor och musiker spelar live på scen. Efter föreställningen blir det panelsamtal moderarat av transaktivisten Johanna Marseille om Valerie, henns tankar och texter.

Plexus Polaire “Chambre Noire”

Inspirerade av Sara Stridsbergs Drömfakulteten skapar en dockspelare och en slagverkare en vild hallucination runt Valerie Solanas sista dagar i livet. Vi skapar en hel kväll runt temat Solanas med performance i foajén innan föreställning och ett samtal efteråt som grottar ner sig i fenomenet.

Valerie Solanas var en begåvad psykologistudent som åkte in och ut från olika mentalsjukhus under sitt liv. Hon var debattör och radikalfeminist under 60- och 70-talet som som beskrev sig själv som “den första intellektuella horan”. Hon var författaren till SCUM-manifestet och kvinnan som sköt Andy Warhol. Valerie Solanas var komplex, mångfacetterad, skandalös och rakt igenom mänsklig.

Med utgångspunkt i Sara Stridsbergs roman Drömfakulteten är detta en magisk och drabbande duett mellan dockspelaren Yngvild Aspeli och slagverkaren Ane Marthe Sørlien Holen. Med dockor i människostorlek, brustna melodier, videoprojektioner, en öken av ensamhet och en stor dos humor lockar de fram både det råa och det sårbara ur berättelsen om en av 1900-talets mest mytomspunna och omtvistade feministiska ikoner.

Plexus Polaire (FR) grundades 2008 av norskfödda dockspelaren och dockmakaren Yngvild Aspeli. Hon utvecklar ett visuellt universum som blandar mjukhet och grymhet. Med bilder, ljud, gester, fantasi och objekt ger deras föreställningar liv åt de mest förbjudna känslor, tankar och relationer.

Regi: Yngvild Aspeli & Paola Rizza | På scen: Yngvild Aspeli & Ane Marthe Sørlien Holen | Dramaturgi: Pauline Thimonnier | Yttre öga: Pierre Tual | Musik: Guro Skumsnes Moe & Ane Marthe Sørlien Holen | Dockor: Pascale Blaison, Polina Borisova & Yngvild Aspeli | Scenografi: Elisabeth Holager Lund | Kostym: Sylvia Denais | Ljus : Xavier Lescat | Video: David Lejard-Ruffet | Ljudteknik: Antony Aubert | Ljusdesign: Alix Weugue | Producent: Sarah Favier | Bokare: Claire Costa