Inkonst

29/11
PotatoPotato Scenkonst ”Girling Together: A Dialogue”

En gestaltande föreläsning om femininitet i scenkonst

Sedan 2014 har PotatoPotato inom konceptet ”I den bästa av tjejvärldar” undersökt ung femininitet som en strategi för att utmana scenkonstens konventionella dramaturgi och tilltal. Arbetet med ”I den bästa av tjejvärldar” har resulterat i flera föreställningar som har hyllats av såväl publik som kritiker.

Sedan 2017 fördjupar de sitt undersökande av femininitet som motstånd då de inlett ett unikt samarbete med FlickForsk! Network for girlhood studies, ett tvärvetenskapligt nätverk inom den nordiska flickforskningen med hemvist vid Umeå Centrum för Genusstudier. Med projektet Girling Together: A Dialogue skapar de ett explorativt rum för kritisk diskurs och reflektion för att bidra till kompetens- och erfarenhetsutbyte mellan scenkonst och forskning.

Målet är att skapa nya perspektiv när det kommer till gestaltning av ung femininitet på scen och genom detta skapa framtidens scenkonst. Inom ramen för projektet arbetade fyra skådespelare med, att i dialog med de fyra medverkande forskarna, omvandla avhandlingar och övriga akademiska publikationer till en serie konstnärliga gestaltningar och föreläsningar.

Den 29 november bjuder vi in till en gestaltande föreläsning där begrepp som yta/djup, blick, sexualisering och kapitaliseringen av ung femininitet genomskådas.

Läs mer om projektet här

Projektledare: Linda Forsell | Medverkade skådespelare: Maria Grudemo El Hayek, Linn Björnvik Gröder, Lena Bondeson och Malou Zilliacus | Medverkade forskare: Bodil Formark, Karolina Dmitrow-Devold, Heta Mulari och Kajsa Widegren | Med stöd av: Nordisk kulturfond, Nordisk kulturkontakt.