Inkonst

27/10–3/11
PotatoPotato Scenkonst “Sincerely Solo”

Hur låter singelskapet i världens mest självständiga land?

Helena Engberg, scenkonstnär och DJ, har levt som singel i tio år. Med denna föreställning ger hon och PotatoPotato singeln en fristad i en mix av känslor, relationsnormer, puls, trygghet och sårbarhet. I synk och offbeat undersöks singelskapet praktiskt, emotionellt, politiskt och personligt. Hur låter en-samheten i världens mest självständiga land?

Sverige är det land i världen med flest ensamhushåll. Denna siffra har stigit i och med att kvinnan fått en starkare ställning, egen inkomst och rätt till barnomsorg. Sedan 2016 har ensamstående kvinnor enligt lag rätt till assisterad befruktning genom den svenska sjukvården. Men samtidigt som samhället är fullt av både de som lever ensamstående och i olika kollektiva alternativ äger tvåsamhetsnormen tillvaron. Den som inte ingår i ett par tvingas ständigt förhålla sig till sin avvikelse, medan dejtingindustrin gör kommers av längtan efter samhörighet.

I Sincerely Solo sätter PotatoPotato singeln som subjekt i rummet och fyller det med hennes historia. Är hon fri? Är hon ensam? Är hon en vara, fast hon inte kan ägas? Är det ett val eller är det att vara bortvald? I en nattklubbsinspirerad värld bjuder de in publiken att dela en sinnlig och fysisk upplevelse utöver dejting-underhållningens givna dramaturgi.

Föreställningen den 28 oktober är en del av Inkonstfesten och kan inte köpas separat biljett till. Mer info om kvällen och tider kommer.

Helena Engberg (SE) är en av fem konstnärliga ledare i PotatoPotato, skådespelare och techno/elektro-dj under namnet Femte.

PotatoPotato Scenkonst är en ständigt utmanande scenkonsttrupp baserad i Malmö. Deras produktioner vrider och vänder på gängse normer och skapar perspektivförskjutningar på samtida fenomen genom att utforska populärkulturella element med egna sceniska metoder.

Idé/koncept/medverkande Helena Engberg
Regi Freja Hallberg & Helena Engberg

Ljusdesign/teknisk prod: Christoffer Lloyd

Musikkomposition för verket: Frida Alkestrand

Produktion PotatoPotato Scenkonst.

Foto: Gabriel Flores Jair

Samarbetspartners: Inkonst, Relationsinstitutet, Transistorfestivalen 4 & Folkuniversitetet Malmö.

Föreställningen är en del av projektet Comtemporary Performing Beats, med stöd av Kulturbryggan, Hagtorn Fastighetsservice och medfinansiering av privatpersoner.