fbpx
Inkonst

16–18/3
EN-KNAP & Nature Theater of Oklahoma “The Pursuit of Happiness”

Legendarerna från New York i bisarr skräck-western

En vansinnig spagettivästern hopkokad av ett internationellt superteam av nordamerikanska teatervandaler och slovenska dansare, som blir legendariska Nature Theater of Oklahomas första besök i Malmö.

Enligt den amerikanska grundlagen har varje medborgare rätt till “Life, Liberty and the Pursuit of Happiness”. Men vilka vilda gränser är man beredd att tänja på i jakten på denna Hollywood-dröm om frihet och lycka? På en saloon någonstans i en öken möter vi en ohängd samling tandlösa cowboys och skjutglada stråtrövare som alla har sina egna mer eller mindre moraliskt tvivelaktiga historier att berätta om vad det innebär att jaga det goda livet.

New York Times kallar Pursuit of Happiness “något av det vildaste du kan se” och en holländsk tidning beskriver den som att “Trump och Tjechov möts i bisarr skräckkomedi”. Vi säger helt enkelt: om det är något du inte ska missa i vår, så är det detta.

FÖRFEST Lördag 16/3 18.00
Innan premiären  ställer vi till med lite fest och mingel, vi har bjudit in musikern Max Tellving som spelar amerikansk folkmusik på scen, vår DJ Rickard Grönkvist kör lite skön musik före och efter föreställningen, baren har preppat med kall, amerikansk Happiness IPA och bourbon och vår foajé är full av människor som längtar efter lite barslagsmål, pistolskott och slovenska cowboys i omöjliga poser.

https://youtu.be/OpCPkMFwdhQ

Nature Theater of Oklahoma är en prisbelönt konst- och performancegrupp från New York ledda av Pavol Liska och Kelly Copper. Sedan deras första verk Poetics: A Ballet Brut har Nature Theatre of Oklahoma ägnat sig åt att göra konst som de inte vet hur man gör, försätta sig i omöjliga situationer och arbeta utifrån sin egen okunnighet och oro. De strävar efter att skapa en oroväckande situation på scen som kräver total närvaro från alla i rummet. De använder sig av material de hittar runt omkring sig, beteenden de noterar, tjuvlyssnade samtal, och genom extrem formell manipulation och övermänsklig ansträngning påverkar de genom sitt arbete ett skifte i uppfattningen av vardagen som sträcker sig bortom scenen och in i den värld vi lever i.

EN-KNAP är en internationell dansgrupp som grundades 1993 av Iztok Kovač i Leuven, Belgien, med stöd av produktionshuset Stuc och Klapstuk Festival. Ett år senare flyttade gruppen sitt huvudkontor till Ljubljana, där det etablerade EN-KNAP Productions. De har introducerat och etablerat sin säregna estetik inom det europeiska dansvärlden, och samarbetat med en rad välrenommerade internationella scener. EN-KNAP har från och med början fått stöd av över 50 internationella medproducenter, av Sloveniens kulturministerium och av staden Ljubljana. Sedan 2009 huserar EN-KNAP på Španski Borci Cultural Center i Sloveniens huvudstad Ljubljana, som också är hemmascen för det enda professionella ensemblen för samtida dans i Slovenien, EnKnapGroup.

Produktion: EN-KNAP Group och Nature Theater of Oklahoma | Samproduktion: Théâtre de la Ville och steirischer herbst | Koncept, text och regi: Pavol Liska & Kelly Copper | På scen: EnKnapGroup; Luke Thomas Dunne, Ida Hellsten, Bence Mezei, Ana Štefanec, Tamás Tuza, Lada Petrovski Ternovšek | Ljusdesign: Luka Curk | Kostymdesign: Katarina Škaper | Tekniker: Leon Curk, Gal Škrjanec Skaberne | Rehearsal director: Nohemi Barriuso | Foto: Andrej Lamut

DJ alla dagar: Rickard Grönkvist

Föreställningen ingår i Teaterns Dag 16 mars