Inkonst

14/12
Relationsinstitutet: Fanny & Alexander

Samtal med panel och publik om relationer.

Relationsinstitutet med julfilmsspecial om Fanny och Alexander. I panelen: manusförfattaren Josefine Adolfsson (Apflickorna), sociologen Sara Eldén och skådespelaren Gabriel Flores Jair (Bron). Moderator: sexologen Saga Alm Mårtensson.

Varje månad under hösten kommer Relationsinstitutet till Inkonst för att diskutera intressanta verk inom litteratur, film och tv. Vi har bjudit in en mängd intressanta paneldeltagare: forskare, författare och annat blandat folk. Dessutom samarbetar vi med scenkonstkollektivet PotatoPotato för att göra kvällen extra minnesvärd.

Det lackar mot jul och har därför julfilmer på agendan den 14 december. Mer specifikt tar vi avstamp i Ingmar Bergmans Fanny och Alexander (1982). Varför är familjen så central i just jultraditionen? Vilka familjer och relationer ryms i julfilmer och vad kan vi lära oss om dagens syn på relationer? Hur har familjekonstruktioner förändrats över tid i julfilmer? Vilka familjekonstellationer tar plats på vita duken på julfilm respektive vid dukade julbord i verkligheten? Och alla dessa förväntningar som är totalt ihoptrasslade med vår idé om vad julen är – på gott och ont! Frågorna är många, och svaren kommer att bli ännu fler.

https://www.youtube.com/watch?v=zYjSsZ9o1gQ

I panelen:

Josefine Adolfsson, manusförfattare till filmen Apflickorna som hon blev belönad med en guldbagge för. Skrev även manus till filmen och boken She’s Wild Again Tonight, ett feministiskt svar på August Strindbergs pjäs Fröken Julie. Josefine är även redaktör för antologin ”Ingens mamma” om barnfrihet.

Sara Eldén, sociolog vid Lunds universitet med intresse för familjesociologi och feministisk teori. Sara har forskat om självhjälpsböcker för par samt relations-tv. Driver numera ett projekt om barnflickor/au pairer.

Gabriel Flores Jair, Malmöbaserad skådespelare som många känner igen som rättsläkaren i tv-serien Bron.Gabriel är även frilansfotograf samt arbetar inom restaurangbranschen

Moderator: Saga Alm Mårtensson, sex- och relationsrådgivare på 24Malmö.se, utbildad inom sexologi och kognitiv beteendeterapi.

Lyssna på inspelningar av tidigare samtal från Inkonst på relationsinstitutet.org

Arrangör
Relationsinstitutet och Inkonst