fbpx
Inkonst

4/10
Rosalind Goldberg “Jump with me!”

Dans fylld av hopp där saker blir synliga på nya sätt

Skuttande, studsande, hoppande figurer i en dansföreställning där relationer och handlingar hoppat ut ur sina vanliga mönster och på så vis blir synliga på nya sätt.

I Jump with me! möter du tre personer som enbart existerar genom hoppet. Deras manér och kroppar är formade av hoppet. De tänker när de hoppar. De pratar genom hoppet. Deras sånger sjungs när de hoppar. Känslorna hoppar. I kort, hoppet är deras livlina.

Hoppet är en enkel rörelse i sin grundläggande form. Det är en rörelse alla kan relatera till och många har en relation till: alla kan inte hoppa men alla vet vad ett hopp är. Med hoppet försöker de distansera relationer från deras vanemässiga representation – att bokstavligen hoppa ur dess gängse göranden och låtanden. Med en uppsättning av rytmiska strukturer och påhittade angivelser formas en praktik som ligger till grund för hur relationerna uppstår på scenen.

Jump with me! utgår från enkelheten och aktiviteten i hoppet där hoppet utgör grunden för hur närhet, förhandling, ensamhet och samvaro gestaltas mellan dansarna. Föreställningen hade premiär i maj 2016 på Weld i Stockholm.

Rosalind Goldberg (DE/SE) är koreograf och dansare med bas i Stockholm och Berlin. Hennes senaste föreställning MIT som visades på Inkonst 2015 nominerades till Prix Jardin d’ Europe och har bl a presenterats på festivalen Impulstanz (Wien) och Venedigbiennalen. Hon arbetar både själv och i samarbete med andra som t ex Ingri Fiksdal, Jonas Corell Petersen, Mårten Spångberg, Stina Nyberg och Sandra Lolax.

Koncept och koreografi: Rosalind Goldberg | Utvecklad och framförd av: Salka Ardal Rosengren, Anne-Mareike Hess, Tove Salmgren | Kostym: Anna Uddenberg | Komposition: Daniel Glatzel | Ljusdesign: Sandra Blatterer | Samproduktion: Weld (Stockholm) | Med stöd av: Statens kulturråd i Sverige och Norge.