fbpx
Inkonst

1/9
Roscoe Mitchell

Samtal och konsert med avantgardejazzens gudfader

Avantgardejazzens gudfader, med rötter i Art Ensemble Of Chicago och attityd som en punkare, spelar för första gången i Malmö. Innan konserten håller OrkesterJournalens redaktör Magnus Nygren ett samtal med Mitchell. Presenteras i samarbete med Jazz Är Farligt.

Roscoe Mitchell är en amerikansk kompositör, jazz-instrumentalist och frijazz-hjälte. Många känner säkert igen honom inte bara som pionjär inom frijazzen men också för hans starka insatser då han brottat fram genren med sina insatser i Art Ensemble Of Chicago.

Penguin Guide to Jazz beskrev honom som en av nyckelpersonerna i avant-garde jazzen, nättidningen All About Jazz påstår att han har varit i spetsen för modern musik och för fyra år sedan recenserade Orkesterjournalen en spelning med Roscoe Mitchell i Oakland, USA med orden ”Några och sjuttio år gammal, tunn som en tändsticka spelar han med överlägsen kontroll och säkerhet – och med en ung punkrockares attityd. Det är förödande bra: musiken får kropp, pregnans – den talar till oss, just nu.” Med andra ord är detta ett unikt tillfälle att uppleva en sann pionjär på Inkonst.

Roscoe Mitchell kommer spela en solokonsert i frijazz-anda.

Dessutom så åker OrkesterJournalens redaktör Magnus Nygren ner för att hålla i ett samtal på scenen med Roscoe Mitchell innan solo-konserten:
”Vill egentligen samma sak med OrkesterJournalen som med den musiken jag lyssnar på. Den ska överraska, vara aktuell, ha attityd, lyfta fram guldkornen ur historien, vara intressant, öppen i motsats till att bevaka uppställda intressen. Vad som gjorde tidningen så fantastisk på 50- och 60-talen var att den skrev om dåtidens nu, jag tror samma sak gäller idag, det är dagens nu vi framförallt ska skriva om! Jag är ett stort fan av Roscoe Mitchell och Art Ensemble of Chicago. Jag gillar att Mitchell inte fastnat i den fantastiska musik han tidigare spelat, han har hela tiden utvecklats och har under senare år släppt många fantastiska skivor.”

Samtal 20.15
Konsert 21.30

https://youtu.be/pT30goX-0xY

Arrangör
Inkonst & Jazz Är Farligt