fbpx
Inkonst

17–18/9
Rumiko Otsuka “Death and Life of Mr. O”

Dansande japanska affärsmän

Japan är ett land med stora ytterligheter där starka kulturella traditioner blandas med västerländska influenser. I denna korsning mellan modernt och traditionellt hittar vi den japanska affärsmannen. De kallas “salaryman” (サラリーマン, sararīman), dessa kostymklädda kontorsarbetare som år ut och år in sätter långa timmar på företaget framför familj och privatliv. Myllrande i tusental längs Tokyos gator, sovandes på pendeltåg, arbetande i ett bås på kontoret i skyskrapan, fast i ett nät av strikta sociala regler och seder med stark koppling till japansk historia, religion och filosofi.

Rumiko Otsukas pappa var en sådan salaryman. I dansföreställningen Death and life of Mr. O vill hon förstå och sätta sig in i hans liv av uppoffringar och pliktkänsla. Vi följer den fiktiva Mr O och får en inblick i hans liv när Rumiko Otsuka tar oss med på en resa genom motsatsernas Japan för att nysta upp bilden av affärsmannen. Drömmar, kamp och sorg blandas med sårbarhet och en möjlighet för publiken att möta och ompröva sina förutfattade meningar.

Rumiko Otsuka är dansare och koreograf med bas i Malmö. Hon är utbildad vid Hogeschool voor de Kunsten Arnhem och har arbetat med bland andra Skånes Dansteater, Norrdans och Memory Wax. Hon är också del av danskollektivet Nya Rörelsen. På Inkonst har hon tidigare bland annat presenterat sin föreställning Hej då Campanella. Hon arbetar också regelbundet med dansare i Tokyo, och driver dansskolan Rum i Dans.

Regi, koreografi: Rumiko Otsuka | Regi, video, scenografi & ljud: Kunihiko Matsuo
Dans: Rumiko Otsuka | Technical director, sound engineer: Silas Bieri | Scenografi: Marta Cicionesi | Foto: Alexis Rodríguez Cancino

Vi följer Folkhälsomyndighetens rådande restriktioner för att säkerställa en trygg miljö på våra arrangemang.