fbpx
Inkonst

2/3
Sara Parkmans skog + Brita Björs

Anti-nationalistisk folkmusik i klubbformat

Ett lapptäcke av poesi, grusvägar, 80-talssynthar, skogsdrömmar och flödande fioler.

”Sara Parkmans skog” är en urskog att gå runt i, ett inre rum, en katedral i mossgrönt. Som en vandring mellan musikens olika rum där det råder råhet, glasverandor, skörhet och missionshus i soluppgång. Det är folkmusik som möter skog, pop som möter stad, musik som möter njutning, innerlighet och respekt. Näcken som hänger med TatU och ett mayhem i träskor. Det är ett lapptäcke av poesi, grusvägar, 80-talssynthtar, skogsdrömmar och flödande fioler. Det är skört och naket, storslaget och heligt. Det är det inre rummet som blir till allmänning.

Sara Parkman är folkmusiker, konstnär och aktivist från Västernorrland. Under hösten 2016 har Sara släppt det kritikerrosade debutalbumet ”Sara Parkmans skog” för vilket hon helt ogenerat jämförts med Beethoven. Parkman spelar soundet som Sverige behöver – den anti-nationalistiska folkmusiken att spela på klubb. Ett nytt sätt att knyta an delar av oss som vi inte visste hörde ihop. De elektroniska tonerna pulserar på helt rätt platser i kroppen medan fioler och råa rop rycker tag i känslorna och låter hela ens kropp följa med på resan in i skogen. Det är vackra minnen och nya behov som uppstår i den ljudvärld som Parkman skapar, helt rätt för vår tid.

Sara Parkmans skog består av Sara Parkman, Hampus Norén, Shida Shahabi, Juan Romero, Konrad Agnas och Isabell Gustafson-Ny.Support:
Brita Björs – folkmusikens Beyoncé
En krock mellan popdivan och knätofsen. Svensk folkmusik i electronica-pop-gestalt. Brita Björs utmanar sig själv genom att påstå sig vara Folkmusikens Beyoncé. En ogenerad kärleksförklaring till divan. En folkmusikalisk tolkning av Beyoncé som fenomen – röstekvilibrist, dansenergi, trendsättare, sexsymbol, feminist, aktivist, underbarn, moderskap, sviken, stark, mäktig… Beyoncé har lyckats skapa ett universum där hon är Queen Bey. Brita drabbas av hybris och likställer sig med denna fulländade världsartist, med målet att skapa sitt eget universum och ta plats som Drottning B.
Brita Björs är frilansande sångare, musiker, kompositör, musiklärare, scenkonstnär, stationerad i Malmö. Specialiserad inom folkmusik från Norden-Europa-USA, är dock mer intresserad av uttryck än tradition. Spelar i vanliga fall med The Erotica Project, Tall Dark Strangers, Jukebox-Brita, Den Fula Allsången m.m. Har senaste året arbetat främst med andra sceniska projekt i samarbete med Malmö Stadsteater, Shake it Collaborations, Teater Jalada, Svenska Teatern i Helsingfors, Malmö Symfoniorkester, Stockholm Pride, och många fler. Folkmusikens Beyoncé är Britas stora satsning under 2017 – som i höst kommer stå färdig som ett hejdlöst musikfyrverkeri i storslaget enkvinns-format. Projektet möjliggörs med bidrag från Region Skåne, Malmö stads kulturstöd, Studieförbundet Vuxenskolan samt Konstnärsnämnden.

Arrangör
Inkonst