fbpx
Inkonst

8/3
Shakomako Spiritual Concert: Asmâa Hamzaoui & Bnat Timbouktu

Det första och enda kvinnliga Gnawa-bandet i världen

Internationella Kvinnodagen är en dag som Shakomako väljer att uppmärksamma och hylla samtida hjältar inom konst och kulturen från Mellanöstern och Nordafrika, och ingen är bättre ämnad än det första och enda kvinnliga Gnawa-bandet i världen.

Asmâa Hamzaoui och Bnat Timbouktou (Timbuktus döttrar) representerar en ny generation av unga kvinnor i Gnawa-musiken som bryter det traditionellt patriarkalt genren.
Asmâa Hamzaoui anammade den musikaliska traditionen Gnawa från en ung ålder, genom sin far, den berömda musikern Rachid Hamzaoui, som lärde henne att spela guembri (tre strängs luta) i tidig ålder och senare följde honom på sina konserter.
Asmâa bildade Bnat Timbuktu 2012 och blev gradvis accepterad av publiken. Deras stora genombrottsinbjudan till Gnaoua-festivalen i Essaouira 2017 satte Asmâa och hennes döttrar på världskartan.
Deras tabubrytande föreställning, och samarbete med Fatoumata Diawara, resulterade i inbjudningar till stora festivaler i Europa och USA, även utan en skiva eller EP under sitt namn.
Asmâa möter fortfarande motstånd från vissa Gnawa-traditionella män, men hon säger: “De kan prata, men här är jag och jobbar och de pratar bara.”