fbpx
Inkonst

6/11
Shellphones

Välkommen till en interaktiv värld där ljud både skapas med och hörs igenom snäckskal.

Välkommen till en interaktiv värld där ljud både skapas med och hörs igenom snäckskal. Här har konstnären James Brewster fyllt akvarier och terrarier med snäckskal i alla möjliga former och färger från hela världen. Besökare använder olika verktyg för att sätta skalen i rörelse vilket skapar ljud som tas upp av hydrofoner (undervattensmikrofoner) och kontaktmikrofoner (som tar upp ljudvibrationer från objekter). Samtidigt som man experimenterar lyssnar man på de förstärkta ljuden genom ‘Shellphones’ – hörlurar som består av stora snäckskal med små högtalareelement inuti.

Man kan till exempel skapa vattenvågor som får en grupp havssnigelskal att gunga fram och tillbaka på botten. De tickande ljuden fångas av en kontaktmikrofon och olika skalformer gör så att mönstrena varierar konstant. I en annan del av installationen skapar man vattenrörelser med en elvisp så att små lätta sjöborrskal kastas runt i strömmen och slår mot varandra. Man kan också använda en cykelpump för att skapa luftbubblor som bryts upp på väg till ytan när de rör sig igenom hängande spiralformade skal. De detaljerade bubbelljuden fångas av en hydrofon.

Shellphones är ett av James Brewsters många ljudprojekt som bland annat inkluderar Electro-acoustic cafe – en ljudinstallation som består av en fullt funktionell espressobar. Han har medverkat i många internationella sammanhang till exempel CTM Berlin, Sound Reasons New Delhi, BBC- scenen på Latitude UK, Exit 07 Luxembourg och Euphonic festival i Spanien.

För barn i åldrarna 5-11 år

http://www.shellphon.es

  • 6/11 2021
  • 16-19
  • Fri entré (drop-in)
  • 5-11