fbpx
Inkonst

9–30/4
Sonja Jokiniemi “Ramble” + DJ-fredagar

Konstutställning med teckningar och textil

Det kusligt vardagliga möter fantasifigurer, tungor, fibrer och tofsar i en berättelse om drömmar och arbete i hemmiljö, i finska multikonstnären Sonja Jokiniemis utställning. Detta blir den andra utställningen i Inkonsts helt nya verksamhet med fokus på samtida bildkonst.

Sonja Jokiniemi är en finsk koreograf, performanceartist och bildkonstnär vars visuella konst går hand i hand med hennes performanceverk. Teckningar blir till partitur eller används på scen som en del av en föreställning eller blir till parallella föremål som publikationer eller konstinstallationer.

Sonja arbetar främst med teckning, måleri och textil och är intresserad av gör-det-själv estetik, feministiska hantverkstraditioner, olika former av knyttekniker som knyppling, bondage eller ryateknik för att skapa rörliga strukturer. Hon använder sig ofta av ett sinnligt språk och multimodalt berättande.

I Sonjas konst är kroppar och kroppsdelar ett alltid närvarande element som bär bilderna. Former, mönster och färger, tunna linjer. Kukar och fittor som kropp och som former som dyker upp här och där. En del ansikten bär munskydd, en självklar del av alla kroppar 2021. Vid första anblicken är bilderna glada, poppiga och roliga, vid en närmre titt finns köttet och dess skräck och längtan.

För Inkonst har Sonja skapat några helt nya verk som visas tillsammans med befintliga teckningar och textilverk. I utställningen möts det kusligt vardagliga, fantasifigurer och tungor, fibrer och tofsar upprepas och utvecklas genom de enskilda verken och tillsammans skapar de en berättelse om fantasier och arbete i hemmiljö.

Sonja Jokiniemi är baserad i Helsingfors, Finland och i Lausanne, Schweiz. Hon tog examen från Performing Arts programmet på DAS Theatre i Amsterdam 2013. Innan dess har hon avslutat en examen i Contemporary Dance vid Laban Centre i London. Sonjas arbete har stöttats av och visats på flera viktiga scenkonstscener i hela Europa. Hennes verk har det senaste året visats på tex MDT i Stockholm, Den Frie Centre of Contemporary Art i Köpenhamn och på Göteborgs dans- och teaterfestival. Sonjas verk “ÖH” skulle ha visats som en del av Inkonsts scenkonstprogram under våren, men blev inställt och kommer förhoppningsvis kunna presenteras hos oss i framtiden.

www.sonjajokiniemi.com

 

Corona, baren och öppettider:

Vernissage 9 april 17.00–20.30 + DJ i baren – se mer här
Övriga öppettider onsdag, torsdag, fredag 17.00-20.30

Alltid drop-in i baren!

På utställningen är maxantalet i lokalen 10 personer, så för att säkert få en plats bokar du en gratisbiljett via Tickster. Drop-in i mån av plats. Bokningsbara tider finns alla dagar 17.00, 17.30 och 18.00.

DJs i baren – fredagar

9/4 Foundation of the Teacherock

På premiärkvällen har vi DJ-duon Foundation of the Teacherock i Inkonstbaren. Vi tar oss ner i ett närmast utomjordiskt djupdyk, ner i elektroniska ljud, ljudlanskap, spoken word och fältinspelningar från planeten jorden.
https://foundationoftheteacherock.bandcamp.com

16/4 DJ VV
DJ VV kommer att inviga våren med sköna takter och djupa basgångar som kommer att värma upp hela Inkonst på nolltid. Lyssna själva.

 

PREMIÄRVISING 21/4
Onsdag – Premiärvisning av ”Tilt To Turn” skriven och framförd av Rivet & Frédéric Gies, producerad av Intonal Festival.
Inspelad live i en tagning på Kornheddinge Kvarn.
Kvällens musik kurerad av artisterna.
Visas kl 1730, 1830, 1930

SOUNDTRACKTORSDAG 21/4
Torsdag – barhäng med tema soundtrack i högtalarna!

⁠DJ FREDAG 23/4
DJs från DJ-kollektivet Raving PoC: Raj El Rey och DJ Naz!
RAJ EL REY
Innan han blev malmöbo var han redan ett namn på DJ-scenen i sin hemstad Nairobi. Hans set levererar alltid ett blurr mellan house och techno.
DJ NAZ ⁠
Från Gbg och nu baserad i Malmö har hon spelat överallt i stan. Hennes set är Old school disco, Low-fi and Chicago house, techno och med en touch av middle eastern vibes.

Inkonst håller baren öppen i samband med utställningens öppettider. Så sätt dig gärna ner och ta en öl eller ett glas vin efter du tittat på utställningen. Ni får sitta max 4 per sällskap, vi följer alla Folkhälsomyndighetens rekommendationer för bar- och restaurangverksamhet.