Inkonst

20–21/10
Stina Nyberg “Thunderstruck”

Teslaspole sprakar i feministisk elshow

I full skyddsdräkt kliver hon upp på scenen, sänder en blixt från sitt långfinger och skapar en feministisk elektricitetshow.

Thunderstruck är inspirerad av den mytomspunne uppfinnaren Nikola Teslas kringresande magishower vid förra sekelskiftet. Då, när elektricitet var en vetenskaplig nyhet, väckte hans sprakande tricks hänförelse bland massorna. Den stora stjärnan i showerna var hans uppfinning Teslaspolen – en slags trådlös strömkälla som skapar imponerande stora blixtar.

Nu är Stina Nyberg här för att bota vår brist på fascination för elektricitet och återföra dess forna magi. Nyberg är koreograf och arbetar med dans, text, performance, ljus och mörker. Med hjälp av intervjuer, experiment och sin egen Teslaspole skapar hon en upplevelse av de osynliga krafter som omger oss – en upplevelse fylld av elektricitet, energi och magi.

 

Stina Nyberg (SE) kommer ifrån Örnsköldsvik, bor i Stockholm och arbetar såväl i Sverige som internationellt. Hon är utbildad som dansare på Balettakademien samt på masterutbildningen i koreografi på DOCH i Stockholm med examen 2012.

Hennes konstnärliga verksamhet rör sig brett mellan egna koreografiska arbeten, samarbeten med andra konstnärer, uppdrag som dansare och institutionsuppdrag. Hennes arbete utgår från kroppens politiska och sociala historia sedd från ett feministiskt och intersektionellt perspektiv. Hennes sceniska verk baserar sig ofta på en längre tids lärande om ett tema, i kombination med experiment med rörelse, ljud, och andra konstnärliga uttryck. Hon intresserar sig för undervärderade kunskaper och formulerar alltid arbetsmetoden i relation till verkets tema.

I hennes processer insisterar hon på att kombinera en fysisk och en teoretisk praktik, och hon kombinerar gärna egna projekt med undervisning och uppdrag för utbildningar. Under 2012 koreograferade hon Orkestern för Kungliga Svenska Balettskolan och våren 2018 koreograferade hon Splendour för bachelorprogrammet i dans på DOCH i Stockholm.

Hon använder skrivande som en del av sitt koreografiska arbete. Under 2015‐16 deltog hon i den europeiska plattformen Critical Practice för unga skribenter inom koreografiområdet och hon har sedan dess publicerat texter i konsttidskriften Paletten, boken A Problematic Book (Critical Practice, 2016) och boken A live gathering: Performance and Politics (ed. Livia Andrea Piazza and Ana Vujanovic, 2017).

Hon arbetar i nära samarbete med MDT där hon under 2012‐15 presenterat de egna verken Musical, Horrible Mixtures och Splendour. Mellan 2012‐14 koreograferade hon The Knifes konsert Shaking the Habitual och medverkade som dansare på turné i Europa och USA. 2014 koreograferade hon även Tones & Bones för Cullbergbaletten. På uppdrag av Sveriges Konstföreningar har hon utvecklat ett platsspecifikt verk som framfördes på svenska arbetsplatser under 2016.

Sedan 2013 ingår hon i Samlingen (med Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Halla Ólafsdóttir och Zoë Poluch), ett koreografiskt samarbete där deras gemensamma intresse för koreografi och feminism flätas samman med dansens historia i en rad platsspecifika projekt. Under 2018-2019 genomför de ett rikstäckande historiskt projekt i samarbete med Riksteatern. Under 2016‐18 är Nyberg en av sju utvalda fokuskonstnärer inom nätverket DNA, en plattform mellan 13 europeiska dansscener.

År 2016 koreograferade hon Shapes of States, utvald till Scenkonstbiennalen 2017. Shapes of States undersöker en historisk och rådande disciplinering av kroppen utifrån en ideologi om kroppens förmåga eller plikt att agera gott exempel för det större samhället. I oktober 2017 hade hon premiär på sitt nya solo Thunderstruck (Kondenzfestivalen, Belgrad), en undersökning av elektricitet som vetenskaplig och övernaturlig kraft. 2017 hade hon även premiär på Immunsystemet på Mad House i Helsingfors, ett verk koreograferat med Rosalind Goldberg och Sandra Lolax och som behandlar kroppens sjukdomshistoria och välmåendets baksida.

Under 2018 fortsätter hon sitt konstnärliga utforskande av elektricitet och genialitet med en performance lecture och en koreografisk konsert i samarbete med musikern Maria W Horn, både har premiär på festivalen Revolve i Uppsala den 19 maj. Tillsammans med lokala amatörer skapar hon även ett koreograferat bygdespel på Gubbängsfältet som del av den invånardrivna bomässan Bomassan. Föreställningen Thunderstruck beger sig också på Sverigeturné i regi av Riksteatern under oktober-november 2018.

Koreografi: Stina Nyberg | Koreografisk hjälp: Andros Zins-Browne | Musik: Maria W Horn  | Ljusdesign: Josefin Hinders | Teknik: Katti Alm | Research: Sandra Linnell, Stina Nyberg, Zoë Poluch  | Teslaspole: Finn Hammer/Hammertone | Fotograf: Märta Thisner | I samarbete med Riksteatern