fbpx
Inkonst

10–11/10
surbending – FASCIA & ANDREAS HAGLUND

Hormoner, piller, vita rockar, nedlåtande blickar, klara vätskor och sterila väggar i stela väntrum. Bara en spruta till, en mer intervju, ännu en show. Vem är i kontroll och vem viker sig? I ‘surbending’ utforskas kapitulation som en subversiv strategi för queert självförverkligande.

DATUM: 10–11/10
DÖRRAR: 18.30

PÅ SCEN: 19.00
LÄNGD: 45 min
SPRÅK: INGET/ENGELSKA

Hormoner, piller, vita rockar, dömande blickar, klara vätskor och väntrummens sterila väggar. Kroppar fortsätter bli det som är svårt att svälja, det som är utanför deras kontroll. Bara en injektion till, ett piller mer, en till intervju, ännu en show. Skuggor av kontroll löses upp för att böjas, för att rivas upp. Vem styr vem när väggarna redan är byggda?

‘surbending’ är ett kollaborativt performanceprojekt med koreografen och danskonstnären Andreas Haglund och kompositören FASCIA. Hur kan att ge upp, uppgivandet, vara en subversiv handling? Inspirerade av sina erfarenheter som queers under behandling i vårdinstitutioner leker ‘surbending’ fram dimensioner av makt, närvarande i form av sjukvård. Sjukhus gör trans och queera liv möjliga samtidigt som de stjäl patienters självbestämmande och agens. Att ge upp medans väggarna blir till tak, blir till golv. Att böja det sterila väntrummet till en spegel för självrealisering.

BIO

FASCIA är en elektronisk kompositör, instrumentdesigner och digitalkonstnär baserad i Malmö. Hennes verk involverar ofta att använda teknologi som en protes, som förstärker eller förändrar mänsklig förmåga. För föreställningen surbending så har hon programmerat webbkameror att analysera rörelse, och använder detta för att försätta dansaren i skiftande maktrelationer till digital övervakning.

Andreas Haglund arbetar som danskonstnär och koreograf mellan Sverige och Danmark. Han är medlem i konstnärsdrivna studio Dance Cooperative en platform för 13 frilansande dansare. I sitt egna arbete fokuserar hen på de somatiska, materiella och estetiska samhörigheterna mellan queera förkroppsligade erfarenheter och den kulturella förståelsen av natur. På scen, i undervisning och i text.

CREDS

Koreografi, performance: Andreas Haglund
Musik, ljud, programmering: FASCIA
Ljusdesign: Will Zawistowski
Med stöd från Statens Kunstfond
Framtaget i residens på Warehouse9 och HAUT
Med generöst stöd från Dance Cooperative