fbpx
Inkonst

21–22/1
America Vera-Zavala “Svenska Hijabis”

Fem svenska kvinnor berättar om sina liv

Benin Al-Najjar, Ruhani Islam, Maryam Dinar, Sarah Ameziane och Shama Vafaipour. Fem unga svenska kvinnor med helt vanliga intressen: bakning, bildkonst, boxning, fotokonst, pedagogik. Fem muslimska kvinnor med sjal som nu ställer sig på scenen och berättar om sina liv.

I debatten är hijaben ofta kopplad till rasistiska fördomar där muslimska kvinnor porträtteras som passiva offer. Med uppsättningen Svenska hijabis vill America Vera-Zavala och de medverkande utmana stereotypen.

– Som hijabi får vi sällan ta plats och göra våra röster hörda. Istället talas det om oss och åt oss. Detta gör också att det saknas representation av en viktig grupp kvinnor i Sverige. Jag ville vara med i denna pjäs främst för jag vill berätta själv om mitt liv som hijabi, och inte att någon annan gör det åt mig, säger Shama Vafaipour.

Svenska hijabis tillhör genren communityteater, en teaterform som bygger på människors egna berättelser. Precis som i en traditionell teaterpjäs har föreställningen en dramaturgi och tydlig regi, men här får publiken möta de verkliga personerna bakom berättelserna.

“Politiskt med glimten i ögat om att bära slöja”  SvD
“den vänder sig lika mycket till dem som bär slöja som till oss andra, mer eller mindre fördomsfulla. Ta chansen att ta del av dessa stycken liv!”  SvD
“Personligt om kvinnor i hijab”  DN
“Svenska hijabis” är egentligen inte ett inlägg i en existerande debatt, inte en inbjudan till för eller emot-tänkande, tvärtom. Det är helt enkelt ett dramatiserat möte med just dessa personer (…) som talar från scenen i egenskap av sig själva. De berättar, vi lyssnar.”  DN
“Föreställningen är rak och enkel och mycket vacker (…) Självklarheten övertygar och turnén över landet blir en viktig folkbildande insats. Respekt!” Aftonbladet
“berör från den första repliken till den sista”  Feministiskt Perspektiv
“så starkt att det brister inom mig”  Feministiskt Perspektiv
America Vera-Zavala debuterar som regissör med Svenska hijabis. America är dramatiker, aktivist, kulturskribent, författare och politiker. Hon har varit engagerad i  Ung Vänster och Vänsterpartiet och även arbetat i EU-parlamentet i Bryssel. America var också med och startade upp Attac-rörelsen i Sverige. 2001 publicerade hon sin första bok Global Rättvisa är Möjlig, och senare kom Deltagande demokrati. 2006 blev hon inbjuden av Lars Norén att skriva en pjäs och det blev startskottet för hennes liv som dramatiker.

Svenska hijabis om livet i slöja från P1-morgon i Sveriges Radio:

Regi och manus: America Vera-Zavala | Medverkande: Benin Al-Najjar, Ruhani Islam, Maryam Dinar, Sarah Ameziane, Shama Vafaipour | Koreografi: Paloma Madrid | Ljusdesign: Mira Svanberg | Kostym: ensemblen | Dokumentation: fotograf Elin Berge

Svenska hijabis är ett gästspel av CommunityTeater & Dans och produceras med stöd av Postkodlotteriets Kulturstiftelse. Föreställnings hade premiär på Dramaten och ger sig sen ut på turné till olika städer runtom i Sverige.

Se även Svenska hijabis hemsida och läs America Vera-Zavalas debattartikel om hijabis i Göteborgs-Posten.

Föreställningen kommer också att visas för skolelever på dagtid den 20 januari. Kontakta ann@inkonst.com om du är intresserad av att gå med din klass.