fbpx
Inkonst

25/11
Tea Tupajić “Dark Numbers”

Bosnisk konstnär möter soldat som övergav Srebrenica

En intensiv berättelse om mötet mellan en konstnär och en före detta soldat. Ett samtal om det delade förflutna som håller dem vakna om nätterna, och möjligheterna till försoning efter en katastrof.

Den 11 juli 1995 påbörjades folkmordet i Srebrenica. Under tre dagar mördades nästan 8400 muslimska bosniska pojkar och män av bosnienserbiska styrkor i vad som skulle ha varit en “safe zone” under skydd av FN. De nära 400 FN-soldater som hade i uppdrag att skydda stadens invånare kom från Nederländerna. Kort tid innan massakern startade blev de förflyttade bort från Srebrenica. Stadens befolkning var värnlösa mot attacken, och omvärlden visste inget om vad som skett förrän de få överlevande tagit sig till fots till närmsta stad.

Regissören Tea Tupajić, född och uppvuxen i Bosnien, tar sig nu an uppgiften att öppna upp detta mörka kapitel i samtidshistorien. Genom att möta och samtala med några av de nederländska soldater som var på plats har hon skapat denna lecture performance om förståelse. Fast i tron på att konsten kan erbjuda en plats för svar som ingen juridisk process kan ge delar hon med sig av dessa känslomässigt intima träffar. Ett möte mellan konstnär och soldat, mellan nutid och fruktansvärd dåtid. Det är början till ett avslut på händelserna den där varma sommaren 1995.

Tea Tupajić (HR) är regissör och konstnär född i Sarajevo. Med verk som The Disco, The Curators’ Piece och La maladie de la mort har hon nått stor internationell framgång och presenterats på scener som BIT Teatergarasjen (Bergen), PS 122 (New York), ZKM (Zagreb) och Frascati (Amsterdam).

Av och med: Tea Tupajić | Samprodokution: Frascati Theater (Amsterdam), Veem House for Performance (Amsterdam), BIT Teatergarasjen (Bergen), Teaterhuset AvantGarden (Trondheim), Theatre Garonne (Toulouse), INKONST, Croatian National Theatre (Rijeka); Vooruit (Ghent)

  • 25/11 2018
  • 19.00
  • Fri entré
  • 45 min.