Inkonst

7–9/4
Tea Tupajić “Spy School” (workshop)

En workshop i underrättelsetjänstens tekniker

Lär dig tricks, skills och magi som används inom underrättelsetjänsten i denna workshop med regissören och konstnären Tea Tupajić.

2013 påbörjade Tea Tupajić ett projekt som handlar om de konstnärliga och performativa metoder som används i underrättelsetjänstens arbete. Med illusion som sitt främsta verktyg har underrättelsetjänster världen över utvecklat tekniker för känslomässig manipulation, målinriktad kommunikation och liknande psykologiska spel till en vetenskapligt precis konst i mänsklig interaktion. Tupajić bjöd därför in och samarbetade med verksamma officerare från de israeliska underrättelsetjänsterna Mossad och Shin Bet för att lära sig om deras arbete.

Spy School är en tre dagar lång workshop som utvecklades ur detta arbete. Den baseras på den samling verktyg Tupajić samlade på sig under de två år hon arbetade tillsammans med officerarna.

Som deltagare får du insikt i de olika skills och övningar som skapats av generationer av underrättelseofficerare, och som används i utbildning och rekrytering av nyanställda. Workshopens mål är att undersöka och återta dessa verktyg och metoder och se hur de kan bli användbara i samhället utan att användas för krigsföring.

Alla kan delta i workshopen. Har du frågor kan du maila info@inkonst.com. Anmäl dig genom att köpa en biljett på Kulturcentralen.

Den 9 april håller vi också ett artist talk med Tea och Johan Forsman 15.00.

Tea Tupajić (BIH) är regissör och konstnär från Sarajevo. Med verk som The Disco, The Curators’ Piece och La maladie de la mort har hon nått stor internationell framgång och presenterats på scener som BIT Teatergarasjen (Bergen), PS 122 (New York), ZKM (Zagreb), Frascati (Amsterdam), Theatre Garonne (Toulouse) Tanzquartier Wien (Vienna) och Tmuna festival (Tel Aviv).

Koncept och genomförande: Tea Tupajić | Med stöd av: Berlin Biennale 2016, Ministry of Culture Croatia, Zagreb City Council, Jerusalem season of culture, Tmuna Festival.

På engelska