Inkonst

13/10
Teater Theatron “Livet i Två Bitar”

Personliga berättelser om migration, identitet, tillhörighet och drömmar.

Tre procent av jordens befolkning är migranter och i Sverige har närmare tjugo procent av invånarna utländsk härkomst. Med utgångspunkt i personliga berättelser om identitet, tillhörighet och drömmar går Livet i två bitar djupt in i upplevelsen av migration. En drabbande hyllning till berättandet.

Det mesta kan vi bli fråntagna i våra liv: de vi älskar, vårt hem, kanske till och med vår värdighet. Men våra livsberättelser däremot, bär vi med oss för alltid.

Livet i två bitar bygger på intervjuer med skådespelarna Suzanna och Zeljko Santrac. Suzanna är född i Göteborg av föräldrar som kommit till Sverige på 60-talet som arbetskraftsinvandrare från Subotica i Serbien. Zeljko kom till Lund som flykting från det forna Jugoslavien, där han utbildat sig till skådespelare och arbetade på nationella scener. Där hade han sin familj, sina vänner, sitt språk och sin kulturella identitet.

I föreställningen flätas deras berättelser samman i ett vittnesmål som hjälper den som inte själv har upplevt migrationen inifrån att förstå och identifiera, men också fungerar som en spegel för de som har egna upplevelser av rotlöshet.

Teater Theatron använder teater som verktyg för att motverka främlingsfientlighet och synliggöra den mångfald av livsberättelser som finns mitt bland oss.

På scen: Suzanna Santrac & Zeljko Santrac | Regi: Tomas Lindström | Dramaturg: Jan Mark | Scenografi: Stina Martinsen | Produktionsdesign: Mimmi Gibson | Med stöd av: Kulturrådet, Kultur Skåne, Malmö Stad, ABF Skåne & Västra Götalandsregionen | Tack till: Månteatern, Erica Righard, Lotta Holmberg, Ola Wirtberg & Riki Virc