fbpx
Inkonst

8/9
INSTÄLLT The Underground Youth + The Vacant Lots

Amerikanska The Vacant Lots och Engelska The Underground Youth står båda med ena foten i den andres kontinent, men möts med andra foten i post-punken.
The Vacant Lots är en Amerikansk duo som gjort sig kända för sin primitiva minimalism som ligger som ett monokromt filter över både musik, artwork och text. Där under, i sin kärna, pumpar en omisskännlig krautrockpuls med tydliga blinkningar till både William S. Burroughs och Joy Division, men också en väldefinierad läderklädd rumpa som taktfast stampar takten till det bästa av det smalaste från 80-talet.
Lite business in the front, party in the back, kan en säga. Om nu någon business någonsin hade gjorts av en shoegazer dvs.
2020 släppte de sitt tredje album ‘Interzone’, vilket de nu turnerar med Inkonst som stopp!

The Underground Youth har sedan 2008 släppt 10 album, vilket de själva definierar som “slowly developing their sound”. Det är en ganska udda definition av långsamt faktiskt. Till skillnad från Amerikanerna de delar scen med denna kväll, är den läderklädda europeiska rumpan ersatt av denim och boots. Engländarna har faktiskt en betydligt mer amerikansk ådra. Det är ett j*vla driv helt enkelt, inte helt olikt Nick Cave & The Bad Seeds. Behöver vi ens säga mer? OK vi kan ju droppa att Swans-gitarristen Kristof Hahn diggar dem så pass att han är med på deras senaste album.