fbpx
Inkonst

9–10/11
Viktor Fröjd “Var dag”

Närvaro och gemenskap när streetdansare ger solon

Välkommen till en plats för dans och gemenskap med lustfyllda improvisationer och koreografer som utmanar varandra. En föreställning laddad med den vibrerande närvaron i ett rum fullt av elektriska kroppar – ett rum där allt kan börja.

Var dag är en korsning mellan föreställning och gemenskap. Publiken bjuds in att delta i ett rum som är en fest, en kreativ process och en social plats. En grupp dansare med bakgrund i olika streetdansstilar ger en serie solon där alla hela tiden arbetar med och hjälper varandra, utan att de faktiskt dansar tillsammans.

Hur gör man dans som är ärlig – som föds ur precis den plats man är på, tar in nuet och verkligen möter sin publik? Hur förhåller man sig till en danskultur som värdesätter “äkthet”, men samtidigt hela tiden förväntas iscensätta lust, glädje och gemenskap på särskilda sätt?

I streetdans står publiken traditionellt i en cirkel runt dansarna, bidrar med sin energi, riktar sig inåt mot uppträdandet och är samtidigt vänd mot de andra besökarna. Tillsammans bildar de en klunga som vakar över den gnista som fattar eld på dansgolvet. I Var dag bjuder vi in dig att känna just den glöden i rummet, både nära och på håll.

Viktor Fröjd (SE) är danskonstnär med bas i Malmö. Han är i första hand freestyledansare och de flesta av hans verk utgår från improvisationer. Fröjd har koreograferat det fransk/svenska projektet La place & Streetstar Sessions, Ett slags mellan och Tugg. Han har en kandidatexamen från Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm.

Konstnärlig ledare: Viktor Fröjd | Ljus- och ljuddesign: Imulto / Ulrich Ruchlinski och Tanya Johansson | Ljuskoncept och rum: Anton Andersson | Medverkande på scen: Bianca Traum, Joanna Holewa Chrona, Viktor Fröjd, Yared Cederlund | Foto: Einar Kling-Odenkrants | Produceras av: Kulturföreningen Iver | Med stöd av: Region Skåne,  Malmö Stad, Kultur i Väst, Danscentrum Syd och Dansstationen | Samproduktion med Regionteatern Blekinge Kronoberg