fbpx
Inkonst

17/9
Vladislav Delay & AGF + Digge Shim

Electronica-legendarerna bjuder på bombastiskt AV-verk i Blackboxen

Den för electronican livsavgörande epoken kring millennieskiftet hade inte varit det den var utan Vladislav Delay. Den finska musikerns minimala, glitch-doftande släpp på bolag som Raster-Noton och Sigma Editions var definierande för genren. Tillsammans med hans dubbiga släpp på Basic Channels sublabel Chain Reaction har dessa släpp också varit helt definierande för hans egna konstnärskap.

Hans karriär spänner sig över tre decennier och innefattar samarbeten med legender såsom Ryuichi Sakamoto, Mika Vainio, Massive Attack och Moritz Von Oswald. För den som kanske tycker att detta lite låter daterat vill vi påminna om det där vi skrev allra först i meningen ovan: Tre decennier(!). Till skillnad från somliga av sina likar från tiden har Vladislav Delay befunnit sig i ständig rörelse och har bara under pandemin släppt inte mindre än två studioalbum. 

Sasu Ripatti, som är mannen bakom pseudonymen, brukar nämna sin bakgrund som jazztrummis som helt avgörande för sitt musikaliska uttryck. I hans senaste två fullängdare “Rakka” (2020) och “Rakka ll” (2021) får vi ta del hans ekvilibristiska och unika känsla för polyrytmik, timing och textur, inte helt utan välavvägda passningar bakåt i tiden till hans rika ljudvärld. 

AGF är ljudskulptör, musiker, poet och bildkonstnär. Född i Östtyskland och med en karriär som skulle ge vem som helst prestationsångest, tillika långtida livskamrat och samarbetspartner till Sasu. 

Hon har framträtt solo på festivaler som Ars Electronica, Sonár, CTM och Sonic Acts och på ställen som Pompidue i Paris, ICC Tokyo och Akademie der Kuenste i Berlin. Hon har även samarbetat med legendarer såsom Eliane Radigue och Craig Armstrong. 

Med avstamp i de senaste två fullängdarna skapar hon ett unikt AV-verk som tillsammans med Vladislav Delays liveset kommer att få Blackboxen att skälva. 

Innan ni dyker ner i Blackboxens mörker bjuder den lokala electroproducenten, skivbolagsdirektören och butiksägaren Dip Shim på ett specialskrivet ambient live-set i vår Lilla scen under sitt alias Digge Shim