fbpx
Inkonst

24/9
Vlatka Horvat “15th Extraordinary Congress”

Kvinnor från fd Jugoslavien delar sina berättelser

Sju kvinnor födda i olika delar av forna Jugoslavien turas om att dela sina berättelser om det som en gång var deras gemensamma hemland.

I 15th Extraordinary Congress sitter sju kvinnor vid ett bord och delar berättelser och anekdoter, fakta och rykten, reflektioner och tankar om ett land som de alla växte upp i men som inte längre existerar. De genomsöker delade minnen, men också versioner av händelser de minns och förstår på olika sätt och försöker på så sätt packa upp berättelsen om Jugoslavien och angripa frågan om “vad som hände där” från flera perspektiv.

Genom ett improviserat samtal som pågår i flera timmar får kvinnorna återberätta händelser, stora som små, och gräva ut bitar av sin gemensamma historia ur både politiska och personliga sfärer. Verket vecklar ut ett komplext narrativ i vilket motsägelser och inkonsekvenser står sida vid sida – medvetet olöst och öppet – i ett tillstånd av spänning, dialog och lek. 15th Extraordinary Congress utforskar hur vi omvandlar stora, komplexa, politiska och historiska händelser till berättelser och de inneboende och olösliga spänningar som finns mellan versioner av en berättelse när den berättas och förstås i olika kontexter och reflekteras över från ett både fysiskt och tidsmässigt avstånd.

15th Extraordinary Congress visades för första gången i London och varje ny version av verket sammanför en ny grupp kvinnor baserade i den stad eller region där verket framförs. Projektet har visats i Bryssel, Berlin, Poznan, Lissabon och Bergen.

Medverkande i Malmö:
Nina Bozic Yams
Merima Dizdarevic
Jelena Spasenic
Sanda Rebac Jugo
Sanela Selimovic
Slavica Agatonovic
Vlatka Horvat

Moderator:
Agneta Nordin

Föreställningen pågår klockan 14.00–18.30. Du är välkommen att komma och gå som du vill. Fika ingår.

Vlatka Horvat (HR/UK) arbetar med skulptur, installation, teckning, performance, fotografi och text. Hennes konst har visats över hela världen och hennes performances har presenterats på teater- och dansfestivaler, performancescener och på publika platser. Efter 20 år i USA bor hon numera i London.

Vlatka Horvats hemsida

Av och med: Vlatka Horvat | Samproduktion: LIFT och 14-18 NOW – WW1 Centenary Art Commissions. A House on Fire Project | Med stöd av: The Cultural Programme of the European Union och The National Lottery (GB) genom the Heritage Lottery Fund och Arts Council England, och presenterad tillsammans med Battersea Arts Centre.  Bild: Vlatka Horvat. With the Sky on Their Shoulders (01), 2012. Inkjet photo collage. Courtesy the artist and Zak|Branicka Gallery.

Föreställningen är på engelska.

Arrangör
Inkonst